Interaktivnost moderne učionice

Interaktivna rešenja sastavni su deo savremenog načina obrazovanja na svim nivoima, pa nove tendencije u opremanju učionica teže ka potpunoj digitalizaciji nastavnih sredstava. Pored već uobičajene interaktivne table, primenu nalaze i interaktivni monitor, video‑konferencijska rešenja, kao i brojna prateća oprema i programi za kolaboraciju i kreiranje nastavnog materijala. Upoznajmo ponudu kompanije DIVISION Visual Solutions d.o.o.

u50

Osim u edukaciji, interaktivna rešenja nalaze široku primenu i u korporativnom sektoru, za kreativnu razmenu ideja, držanje sastanaka i prezentacija, trening kadrova i brzu razmenu podataka sa svim saradnicima. Ona, naprosto, pospešuju efikasnost poslovanja i komunikaciju među kolegama. Iz bogate ponude kompanije DIVISION Visual Solutions d.o.o, izdvajamo neke od proizvoda renomiranih brendova SMART, NEC i Aver Media, namenjenih edukativnoj i korporativnoj primeni.

Interaktivnost

SMART SB480iv2 interaktivna tabla i projektor idealan su spoj za kreativno držanje nastave. Predavači i učenici mogu slobodno da manipulišu sadržajima na tabli, pišu, brišu i koriste funkcije miša, pokretima prsta ili interaktivne olovke.

S jedinstvenim SMART Notebook softverom predavači mogu da kreiraju i menjaju predavanja, kao i da pristupe velikoj bazi već kreiranih lekcija. Rad sa časa može da se sačuva na tabli, ili da se dalje obrađuje u različitim aplikacijama.

Pročitajte i:  Kina se priprema za baterijski rat za električne automobile

Sistem čine: interaktivna tabla SMART SB480, short throw projektor SMART V30 i prateća oprema. Dijagonala table je 77“, a projektor nudi osvetljenje od 3000 ANSI lumena. Sistem podržava dva istovremena dodira, omogućava video i audio konekciju sa različitih izvora, a po potrebi može da se instalira na zid.

SMART SBM685 tabla i NEC UM301W monitor. Table iz serije M600 najbolje su prilagođene korisnicima. Omogućavaju slobodnu interakciju sa svim sadržajima na tabli, neosetan prelaz s jednog na više korisnika, optički senzor u držaču za olovke automatski prepoznaje odabrani alat čineći rad jednostavnim i prirodnim. Rad na tabli može biti sačuvan kao snimak ekrana i može se obrađivati kroz različite aplikacije. Dijagonala table je 87’’ i ona podržava dva istovremena dodira. Omogućena je video i audio konekcija sa različitih izvora.

Projektor ultrakratkog dometa i osvetljaja 3000 ANSI lumena, instaliran na udaljenosti od table manjoj od jednog metra, omogućava neometan rad predavača i pruža sliku najvišeg kvaliteta.

Monitor VIVIDTouch VTS‑6500. Pored interaktivne table, za opremanje savremenih učionica i poslovnih prostora dostupne su i nove generacije interaktivnih monitora. Opremljeni antirefleks LED ekranima visoke rezolucije, u najsavremenijoj live‑view tehnologiji, omogućavaju jednostavnu i neometanu interakciju sa svim prikazanim sadržajima.

Pročitajte i:  U Evropi od 2020. samo električni Smart-ovi

Monitor karakteriše Full HD rezolucija, simultani rad do šest korisnika, senzor ambijentalnog svetla za podešavanje osvetljaja, pisanje po bilo kojoj aplikaciji, a uz njega se dobija i SMART Notebook softver.

SAMSUNG CSC

Rad bez granica

Savremene tehnologije daju novu dimenziju konceptu učenja na daljinu, šireći povezanost kako unutar učionice, tako i van nje, bez ograničenja u komunikaciji i dostupnosti informacija. Video‑konferencijski sistemi omogućavaju razmenu podataka i ostvarivanje komunikacije u realnom vremenu s drugim predavačima i studentima iz zemlje i sveta. Sve teče jednostavno i nisu potrebna velika ulaganja.

Video‑konferencijski sistem Aver EVC150 namenjen je učionicama, kao i malim i srednjim preduzećima. Obezbeđuje prenos videa u Full HD rezoluciji i drugih sadržaja u HD rezoluciji, opremljen je kamerom sa 12x optičkim zumom kao i mikrofonima koji neutrališu šum i eho. Postoji i mogućnost programiranja uglova snimanja.

Softver SMART Bridgit učesnicima sesije omogućava deljenje sadržaja prikazanog na SMART interaktivnoj tabli, držanje prezentacija, treninga, webinar‑a, kao i predavanja, istovremeno prikazivanje i zajednički rad na beleškama više učesnika, upravljanje računarima udaljenih učesnika (naravno, uz njihovu dozvolu) kao i audio‑video komunikaciju.

Pročitajte i:  Kina se priprema za baterijski rat za električne automobile

Dodatna oprema

Opremanje učionice 21. veka ne završava se na interaktivnosti, već je dostupna razna dodatna oprema koja će podići kvalitet nastave, održati pažnju učenika, a predavanja učiniti živopisnim. Iz ponude izdvajamo dokument kameru Aver U50: ekonomična je, kompaktna i prenosiva, a obezbeđuje široko polje snimanja i preko A4 formata, povezivanja svih USB uređaja, a tu su i automatski fokus, te ugrađeni mikrofon za prenos snimka uživo kolegama i učenicima.

www.divi.rs

Objavljeno u časopisu PC#235

Facebook komentari:
Tagovi: , , , ,