Interaktivnost moderne učionice

Interaktivna rešenja sastavni su deo savremenog načina obrazovanja na svim nivoima, pa nove tendencije u opremanju učionica teže ka potpunoj digitalizaciji nastavnih sredstava. Pored već uobičajene interaktivne table, primenu nalaze i interaktivni monitor, video‑konferencijska rešenja, kao i brojna prateća oprema i programi za kolaboraciju i kreiranje nastavnog materijala. Upoznajmo ponudu kompanije DIVISION Visual Solutions d.o.o.

u50

Osim u edukaciji, interaktivna rešenja nalaze široku primenu i u korporativnom sektoru, za kreativnu razmenu ideja, držanje sastanaka i prezentacija, trening kadrova i brzu razmenu podataka sa svim saradnicima. Ona, naprosto, pospešuju efikasnost poslovanja i komunikaciju među kolegama. Iz bogate ponude kompanije DIVISION Visual Solutions d.o.o, izdvajamo neke od proizvoda renomiranih brendova SMART, NEC i Aver Media, namenjenih edukativnoj i korporativnoj primeni.

Interaktivnost

SMART SB480iv2 interaktivna tabla i projektor idealan su spoj za kreativno držanje nastave. Predavači i učenici mogu slobodno da manipulišu sadržajima na tabli, pišu, brišu i koriste funkcije miša, pokretima prsta ili interaktivne olovke.

S jedinstvenim SMART Notebook softverom predavači mogu da kreiraju i menjaju predavanja, kao i da pristupe velikoj bazi već kreiranih lekcija. Rad sa časa može da se sačuva na tabli, ili da se dalje obrađuje u različitim aplikacijama.

Sistem čine: interaktivna tabla SMART SB480, short throw projektor SMART V30 i prateća oprema. Dijagonala table je 77“, a projektor nudi osvetljenje od 3000 ANSI lumena. Sistem podržava dva istovremena dodira, omogućava video i audio konekciju sa različitih izvora, a po potrebi može da se instalira na zid.

SMART SBM685 tabla i NEC UM301W monitor. Table iz serije M600 najbolje su prilagođene korisnicima. Omogućavaju slobodnu interakciju sa svim sadržajima na tabli, neosetan prelaz s jednog na više korisnika, optički senzor u držaču za olovke automatski prepoznaje odabrani alat čineći rad jednostavnim i prirodnim. Rad na tabli može biti sačuvan kao snimak ekrana i može se obrađivati kroz različite aplikacije. Dijagonala table je 87’’ i ona podržava dva istovremena dodira. Omogućena je video i audio konekcija sa različitih izvora.

Projektor ultrakratkog dometa i osvetljaja 3000 ANSI lumena, instaliran na udaljenosti od table manjoj od jednog metra, omogućava neometan rad predavača i pruža sliku najvišeg kvaliteta.

Monitor VIVIDTouch VTS‑6500. Pored interaktivne table, za opremanje savremenih učionica i poslovnih prostora dostupne su i nove generacije interaktivnih monitora. Opremljeni antirefleks LED ekranima visoke rezolucije, u najsavremenijoj live‑view tehnologiji, omogućavaju jednostavnu i neometanu interakciju sa svim prikazanim sadržajima.

Monitor karakteriše Full HD rezolucija, simultani rad do šest korisnika, senzor ambijentalnog svetla za podešavanje osvetljaja, pisanje po bilo kojoj aplikaciji, a uz njega se dobija i SMART Notebook softver.

SAMSUNG CSC

Rad bez granica

Savremene tehnologije daju novu dimenziju konceptu učenja na daljinu, šireći povezanost kako unutar učionice, tako i van nje, bez ograničenja u komunikaciji i dostupnosti informacija. Video‑konferencijski sistemi omogućavaju razmenu podataka i ostvarivanje komunikacije u realnom vremenu s drugim predavačima i studentima iz zemlje i sveta. Sve teče jednostavno i nisu potrebna velika ulaganja.

Video‑konferencijski sistem Aver EVC150 namenjen je učionicama, kao i malim i srednjim preduzećima. Obezbeđuje prenos videa u Full HD rezoluciji i drugih sadržaja u HD rezoluciji, opremljen je kamerom sa 12x optičkim zumom kao i mikrofonima koji neutrališu šum i eho. Postoji i mogućnost programiranja uglova snimanja.

Softver SMART Bridgit učesnicima sesije omogućava deljenje sadržaja prikazanog na SMART interaktivnoj tabli, držanje prezentacija, treninga, webinar‑a, kao i predavanja, istovremeno prikazivanje i zajednički rad na beleškama više učesnika, upravljanje računarima udaljenih učesnika (naravno, uz njihovu dozvolu) kao i audio‑video komunikaciju.

Dodatna oprema

Opremanje učionice 21. veka ne završava se na interaktivnosti, već je dostupna razna dodatna oprema koja će podići kvalitet nastave, održati pažnju učenika, a predavanja učiniti živopisnim. Iz ponude izdvajamo dokument kameru Aver U50: ekonomična je, kompaktna i prenosiva, a obezbeđuje široko polje snimanja i preko A4 formata, povezivanja svih USB uređaja, a tu su i automatski fokus, te ugrađeni mikrofon za prenos snimka uživo kolegama i učenicima.

www.divi.rs

Objavljeno u časopisu PC#235

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , ,