BIZIT Seminar

Internet Archive će sačuvati Flash igre i animacije

Internet Archive, neprofitna digitalna biblioteka, najavila je da će prikupiti i sačuvati Flash animacije i igre, s obzirom da Adobe planira da krajem ove godine prestane da podržava ovu tehnologiju. Archive će emulirati sadržaj, pa će korisnici na sajtu moći da ga koriste Flash na uobičajen način, čuvajući tako sadržaje koji više neće biti dostupni na sajtovima.

PCPress.rs Image

Poslednje pribežište Flash-a

Do sada je već sačuvano više od 1.000 animacija i igara. Organizacija je navela da je pristup tim sadržajima omogućen preko njihovog Flash emulatora, nazvanog Ruffle, koji su implementirali u svoj sistem. Razvojni tim koji stoji iza Ruffle-a, kaže da on nije u potpunosti kompatibilan sa svim Flash projektima, ali da predstavlja značajan napor da se sačuva deo online istorije.

Značaj Flash-a je u tome što je bio jedan od najbitnijih elemenata kreativnosti u ranijim fazama razvoja web-a, jer je omogućio da se tekst i slike pretvore u animirane i interaktivne objekte. Popularnost je stekao jer je bio relativno jednostavan za upotrebu i što je omogućavao da se brzo naprave komplikovane i fleksibilne grafike i zvučni efekti, bez znanja operativnih sistema ili programiranja.

Da se podsetimo, Adobe je još 2017. godine najavio definitivni prekid podrške za Flash, ali to nije prvi takav slučaj. Naime, Apple je još 2010. godine zabranio Flash na iOS platformi. Uglavnom, nakon što je Adobe objavio svoju odluku, Chrome, Safari i drugi browser-i počeli su da se perorijentišu na HTML5, kao osnovu za interaktivne multimedijalne sadržaje.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,