BIZIT 2022

Internet Archive je primoran da ranije zatvori svoju „Emergency biblioteku“

Nakon što su četiri izdavača podnelu tužbu, Internet Archive je odlučio da ranije zatvori svoj National Emergency Library program. Ova biblioteka, koja je sadržala 1.4 miliona knjiga bila je otvorena besplatno svim zainteresovanim korisnicima tokom pandemije korona virusa.

PCPress.rs Image

Emergency Library je bila deo Open Libraries inicijative u kojoj je Internet Archive skenirao knjige iz biblioteka omogućavajući digitalno pozajmljivanje, kroz sistem prijava i čekanja na red. Međutim, tokom pandemije virusa, odlučeno je da sve knjige budu dostupne odmah, bez čekanja, kako bi se pomoglo ljudima koji sede u izolaciji.

Ovakav način funkcionisanja bio je zamišljen da radi do 30. juna. Međutim, 1. juna, izdavači Hachette, Penguin Random House, Wiley i HarperCollins, podneli su tužbu protiv Internet Archive zbog kršenja kopirajta. Zbog je odlučeno da ova inicijativa bude prekinuta pre vremena i Emergency biblioteka je ugašena. Međutim, još uvek nije poznato da li će ovim potezom izdavači biti zadovoljni ili će insistirati na tužbi koju su podneli.

Pročitajte i:  Google nudi da promeni posao sa oglasima kako bi izbegao tužbu Ministarstva pravde

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,