TrendMicro

Internet GIGANT stiže iz Orion telekoma

Neophodna ili ne, velika brzina Interneta uvek je poželjna. Kompanija Orion telekom je svojim liderstvom i vizionarskim pristupom, uvođenjem novih tehnologija kao što su CDMA, Optički Internet, 1Ggbps, ovoga puta otišla korak dalje nudeći 10 gigabitnu internet konekciju.

PCPress.rs Image

Kompanija Orion telekom je prošle godine započela rad na evoluciji optičke mreže, sa ciljem da proširi oblast primene i dostupnost tehnologija ultravisokih kapaciteta, kako bi se korisnicima omogućila upotreba zahtevnih servisa. Upravo zbog želje da se korisnicima obezbede brzina i kvalitet za servise koji tek dolaze, u Orion telekomu nisu razmišljali o jednostavnom unapređenju postojećih tehnologija, već su postavili zadatak da pronađu radikalno novu tehnologiju koja će predstavljati kvantni skok u budućnost Interneta u Srbiji. To je značilo samo jedno – 100 puta brže od onoga što se danas nudi na tržištu i 10 puta brže od trenutne standardne ponude na našem tržištu.

S tako postavljenim ciljem, izbor je pao na XG‑PON. XG‑PON tehnologija korisnicima nudi mogućnost da u svojim domovima imaju brzine do 10 Gbps u download‑u i 2,5 Gbps u upload‑u. Sve je kompatibilno s već instaliranim, postojećim optičkim kablovima, što treba znatno da ubrza uvođenje nove tehnologije.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

Testiranje i implementacija

Na papiru uvek sve izgleda moguće, a prvo pitanje s kojim se susreo Orion telekom bilo je – u kojoj meri je postojeća optička infrastruktura zaista spremna za novu tehnologiju koja će pružiti čak 10 puta veće maksimalne brzine? Konkretno, da li se može obezbediti 10 Gbps signal do svakog postojećeg korisnika optičkog Interneta. Potvrdilo se da su inženjeri Orion telekoma za optičku mrežu uradili dobar posao – najveći deo mreže već je osposobljen za ovakav poduhvat.

PCPress.rs Image

Drugo pitanje bilo je – da li se investiranjem u XG‑PON štite već postojeće investicije u postojeću GPON mrežu, odnosno, prevedeno na tehnički jezik, da li XG‑PON može da koegzistira na istoj optičkoj infrastrukturi s postojećom GPON tehnologijom? I tu je nađeno rešenje. Izabrana je oprema koja podržava oba opsega talasnih dužina, čime dobijamo mogućnost pružanja 1 Gbps i 10 Gbps servisa istovremeno.

Kako proveriti velike brzine?

Konačno, poslednje veliko pitanje bilo je – kako izmeriti brzinu od 10 Gbps u kućnim uslovima? Zapravo, problem postoji sam po sebi jer teško da iko kod kuće ima odgovarajući hard‑disk (ili SSD) koji je u stanju da piše, pa čak i čita, podatke ovom brzinom. Za početak, povezana su četiri računara na sva četiri gigabitna porta ONT‑a (korisnički uređaj, optical network terminal) i pokrenut istovremeni speedtest ka različitim serverima u zemlji. Svaki od četiri računara izmerio je maksimalnu moguću brzinu na LAN portu od 4 Gbps.

Pročitajte i:  Svetski stručnjaci za mreže i internet ovog oktobra u Beogradu

Kada su povezani dodatni uređaji preko 5 GHz Wi‑Fi mreže ONT‑a, ostvareno je preko 5 Gbps. Na kraju je iskorišćen TR‑143. TR‑143 (Technical Report 143 Broadband Foruma) definiše načine merenja korisničkog iskustva putem emulacije saobraćaja i definiše skup aktivnih testova kojima se mogu meriti performanse konekcije. Pokretanjem niza testova (konkretno upload/download diagnostics) stiglo se do željenih rezultata.

PCPress.rs Image

10 Gbits mreža i za najkritičnije misije

U kontekstu poslednjih dešavanja vezanih za pandemiju virusa COVID‑19 pokazalo se, više nego ikada, da je povezanost tehnologijama ultravisokih kapaciteta od najvećeg značaja za zdravije i prosperitetnije društvo. Orion telekom je shvatio svoju ulogu u svemu ovome, te je uvođenjem XG‑PON tehnologije postao prvi lokalni, ali i regionalni provajder, koji je otvorio vrata potpuno novim uslugama, od multimedijalnih poslovnih aplikacija i video‑sadržaja ultravisoke rezolucije, pa do pametnih kuća, gaming‑a u realnom vremenu, e‑Health aplikacija i virtuelne stvarnosti. Portfolio Internet usluga i paketa pod imenom GIGANT, koji se oslanjanju na ovu tehnologiju, biće dostupni za svaki dom/kancelariju na Orion optičkoj mreži u narednim mesecima.

Pročitajte i:  Korisni Web alati

Korisna adresa: oriontelekom.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,