Top50 Glas publike

Internet je ogroman, a ovo su brojke koje to dokazuju

Srbija ima preko 100.000 registrovanih RS domena i milione internet korisnika, ali to je samo mali deo impozantnih brojki sa weba.

Internet je ogroman, a ove brojke otkrivaju koliko sajtovi facebook

Šta mislite, koliko sajtova se poseti u toku jednog dana? Da li uopšte možete da pretpostavite koliko tvitova se postavi u jednoj sekundi? Po poslednjim informacijama internet koristi skoro četiri milijarde korisnika, a najviše korisnika se nalazi u Kini. Ipak, to se ne odražava previše na broj od preko 2,2 milijarde korisnika Facebooka. Kinezi žive u nekom svom delu interneta gde se služe paralelnim verzijama popularnih aplikacija pa je tako najpopularnija društvena mreža Veibo, dok se za poruke koristi WeChat aplikacija.

I dok je u Srbiji registrovano 100.000 domena, trenutno globalno postoji preko 1.868.577.700 domena. To znači da mi jesmo deo web zajednice, ali veoma mali njegov deo – što ne znači da nismo bitni! Ukoliko ste danas otišli da pronađete nešto na Googleu, vaš rezultat je deo 2.550.260.560 današnjih pretraga (a brojka raste brže od inflacije ’90-tih). Fanovi Instagrama su danas posebno aktivni pa je tako već postavljeno preko 32 miliona fotografija, što je ništa u odnosu na broj tvitova uglednih tviteraša – preko 309 miliona.

Pročitajte i:  Najpretraživaniji pojmovi na Google pretraživaču u Srbiji tokom 2022. godine

Youtube Remix

Milijarde postova, milioni korisnika interneta

Ukoliko ste upravo prekinuli pisanje mejla kako bi pročitali ovaj tekst, znajte da je vaše elektronsko pisamce jedno od 108 milijardi poslatih širom sveta, i to samo ovog jutra. Možda je zato bolje da produžite na YouTube gde se danas pogledalo preko 2 ipo milijarde video klipova, a samo jedan može biti najgledaniji.

Ono što je najinteresantnije je ipak podatak da dok ovo čitate preko 44 hiljade sajtova je hakovano samo danas, što je i dalje minorno u odnosu na ukupan broj sajtova na svetu. Ipak, i to je podsetnik da je opasnost od hakerskih napada konstantna. To najbolje znaju sajtovi koji se bave kriptovalutama, gde su online pljačke veoma česte uprkos uveravanju da su sve transakcije bezbedne.

Proverite i sami u realnom vremenu kako se kreću brojke na internetu, a mi vam se zahvaljujemo što ste od skoro dve milijarde sajtova odabrali baš PC Press.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,