Internet of Things – okidač novog talasa digitalne transformacije preduzeća

Kompanija Schneider Electric Srbija predstavila je rezultate globalnog istraživanja o načinima kako kompanije koriste ili planiraju da koriste Internet of Things (IoT) kao ozbiljan poslovni alat do 2020. godine. Rezultati istraživanja ove nove tehnologije zasnovane na povezivanju uređaja i senzora na internet, pokazuju da će do 2020. godine biti povezano najmanje 50 milijardi uređaja, a ova tehnologija će dovesti do prave revolucije i funkcionisaće kao izvor inovacije

Radni dorucak za medije

Pojam Internet of Things u segmentu poslovanja kompanije Schneider Electric podrazumeva instalaciju raznih senzora i njihovo povezivanje, kako bi se dobila funkcija prepoznavanja, praćenja, nadzora i upravljanja u objektima. Primena ove tehnologije dovešće do ušteda kroz automatizaciju. Na primer, automatizacija u zgradama i industrijama predstavlja najveći potencijal za godišnju uštedu koja može ići i do 63 odsto, pa ne čudi to što gotovo polovina anketiranih planira da implementira IoT podržane sisteme automatizacije zgrada u naredne dve godine. Siguran sam da će priča o tehnologijama Intenet of things, kao i naša rešenja u ovoj oblasti, tek biti aktuelna na domaćem tržištu“ istakao je Dejan Marković, generalni direktor kompanije Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru.

Pročitajte i:  Schneider Electric poziva na akciju u procesu dekarbonizacije

Dejan Markovic

Istraživanje Schneider Electric-a na ovu temu je sprovedeno u dvanaest zemalja i na 2500 korisnika, a rezultati ukazuju da nas očekuje sledeći talas digitalne transformacije u kom će radna snaga biti sve više digitalno i mobilno aktivna. Na taj način će tehnologija Internet of things pomoći zemljama i njihovim ekonomijama da odgovore na najveće izazove sa kojima se suočava naša planeta, uključujući globalno zagrevanje, nestašicu vode i zagađenje. Poboljšanje upotrebe resursa identifikovano je kao benefit broj jedan koji IoT pruža društvu u celini. Takođe, zahvaljujući ovoj tehnologiji, očekuje se podsticaj saradnje industrije i vlada na unapređenju globalnih standarda sajber bezbednost, s obzirom na to da će doći do porasta poverenja transfera na cloud. Ranije neiskorišćeni podaci omogućiće kompanijama da podignu korisničko iskustvo na sledeći nivo i doprineće efikasnosti i smanjenu troškova (63% ispitanih kompanija planira da koristi IoT kako bi analizirala podatke koji će im pomoći da bolje odgovore na njihove zahteve).

Paralelno sa podrškom digitalnoj transformaciji preduzeća, kompanija Schneider Electric u Srbiji ostaje strateški opredeljena radu sa lokalnim partnerima, renomiranim domaćim preduzećima koja su obučena za montažu i ugradnju Schneider Electric-ove opreme. Na taj način i u skladu i sa podsticajima Vlade Srbije domaćoj ekonomiji i projektom “Godina preduzetništva”, Schneider Electric nastoji da pruži podršku lokalnoj ekonomiji i preduzetništvu, ali i da posluje održivo i odgovorno. Mrežu lokalnih partnera kompanije Schneider Electric trenutno čine tri licencirana preduzeća sa proizvodnim pogonima u Srbiji (u Dobanovcima, Batajnici i Čačku), kao i više od 80 domaćih firmi koje čine distributivno-prodajnu mrežu i mrežu specijalizovanih partnera. Kroz partnerski odnos sa domaćim firmama, ulaganje u obrazovanje, podršku domaćoj proizvodnji softvera i sistema (kroz razvojni centar u Novom Sadu), Schneider Electric je u poslednjih nekoliko godina postao nosilac jednog novog pravca u srpskoj energetici.

Pročitajte i:  Deltatel IoT rešenja za poboljšanje zdravstvene zaštite

Izvor: Schneider Electric

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,