Internet provajderi neće više smeti da reklamiraju nerealne brzine

Po najnovijem istraživanju, domaćinstva dobijaju tek pola brzine koju plaćaju. Zbog toga će biti uvedene nove mere kako bi korisnici znali šta im se zaista nudi. Koliko je vama bitno da li dobijate plaćenu brzinu interneta?

PCPress.rs Image

Istraživanje sprovedeno u britanskim domaćinstvima ustanovilo je da korisnici dobijaju tek polovinu obećanih brzina. Korisnici koji koriste paket sa “do 38Mbps” prosečno imaju konekciju od 19Mbps, dok oni sa super-brzim internetom “do 200Mbps” prosečno dobijaju tek 52Mbps. U svrhu istraživanja merene su brzine interneta za 235.000 korisnika širom Velike Britanije.

Koliko je promovisana brzina interneta realistična

Izgleda da GDPR nije jedina pozitivna stvar za korisnike interneta jer su uvedene promene i u način promovisanja paketa. Od 23. maja internet provajderi u UK neće moći da reklamiraju pakete sa “do…” opisom brzine interneta. Moći će da se promoviše samo brzina koju postiže bar 50% korisnika u vreme najvećeg saobraćaja.

Ovo je sjajna vest za korisnike koji nikad nisu bili sigurni šta tačno dobijaju u paketima, dok su se provajderi sa “do…” formulacijom pravno štitili.  Kod nas u Srbiji se o ovom zakonu još uvek ne priča, mada bi sa razvojem interneta i to moralo da bude tema. Tu se pre svega misli na internet provajdere tako i kompanije koje pružaju usluge mobilnog interneta (u okviru paketa mobilne telefonije).  Na ovaj način bi korisnici bili zaštićeniji, ali bi i znali šta plaćaju. 

Izvor: BBC

 

Pogledajte i: Video nadzor ugradnja – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,