Top50 Glas publike

Internet sloboda i dan net neutralnosti

Prošla sreda je bila koordinisani dan akcije Internet neutralnosti, ali ne kao kada se radilo izglašavanju SOPA i PIPA zakona, koji su za cilj imali u da smanje prodaju i distribuciju piratizovanog i zaštićenog materijala preko sajtova. Tada su Wikipedia i Google u znak protesta zamračili svoje strane ili logoe na 24h.

PCPress.rs Image

Sama ideja o Net Neutralnosti je da internet provajderi tretiraju sve podatke podjednako. Bilo da se radi o vašem mejlu, transferu iz banke ili neke serije koju volite da gledate. Provajder ne može da bira koji će podaci ići brže a koji sporije, koji će sajtovi biti blokirani a koji ne.

Za novo postavljene regulative FCC-a ili Federal Communications Commitions (Federalne komisije za komunikacije Sjedinjenih američkih država), velike kompanije su napravile jedan mirniji protest. Mark Zukerberg i Sheryl Sandberg CEO i COO Facebook-a su postovali na svojim stranicama šta misle o net neutralnosti. I radi više informacija ostavili su link iadayoffaction.org. Google je tvitovao dok je Netflix  dodao samo baner na svojoj stranici. 17. jula ko bude hteo moći će da na stranici FCC-a ostavi komentar o slobodi Interneta.

Pročitajte i:  Meta preti da će ukinuti sadržaj američkih vesti

Prema rečima direktora Fight the Futures  Evana Greera čija se kompanija bavi proširenjem interneta i zaštiti njegove transformativne moći, ovog puta male kompanije su pravile veću buku. Razlog tome je što će regulative oštetiti manje kompanije u većoj meri nego veće kompanije. Poenta ovih regulativa je da postoji vrsta monopola između velikih kompanija i malih biznisa. Važeća FCC pravila su tu još od aministracije predsednika Baraka Obame i ona sprečavaju provajdere da ubrzaju, uspore ili blokiraju sadržaj.

FCC predsednik Ajit Pai, koga je postavio predsednik Donald Tramp u januaru je rekao: “Ako odbacimo ili smanjimo trenutna pravila FCC-a to će dovesti do još inovacija”.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,