TrendMicro

Internet slobode ugrožene širom sveta

Ako je verovati najnovijim izveštajima grupe Freedom House koja prati internet slobode, digitalna tiranija je u usponu, budući da vlade država širom sveta sve češće nadgledaju digitalno ponašanje građana, te zakone koji su originalno zamišljeni da spreče širenje lažnih vesti koriste za cenzuru. Izveštaj je sastavljen na osnovu osmogodišnjeg istraživanja koje je uključilo 65 država, a beleži pad internet sloboda širom sveta.

PCPress.rs Image

Tako se internet, koji je nekada smatran tehnologijom slobode, sve češće ograničava, a digitalno ponašanje se kontroliše i cenzuriše, dok propaganda i dezinformacije sve više prljaju digitalnu sferu, stvarajući atmosferu opšteg nepoverenja. U Sjedinjenim Američkim Državama internet slobode su zabeležile pad tokom 2018. godine zbog novih regulativa koji su u vezi sa neutralnošću interneta, dok je u nekim drugim zemljama situacija još kritičnija, te je 17 od 65 država koje su bile deo istraživanja zabranilo online medije, dok je 13 pokrenulo zakonske procese protiv novinara koji su navodno širili lažne vesti.

Situacija je najkritičnija u Šri Lanki i Indiji gde se internet periodično ukida zbog čestih etničkih i religijskih sukoba, budući da se u obe zemlje već ranije dešavalo da razjarene mase napadnu pojedince koji su prethodno obeleženi dezinformacijama koje su se širile na društvenim platformama.

Pročitajte i:  Comcast uvodi brzine od 2.5Gbps za „milione“ korisnika

PCPress.rs Image

Pored toga došlo se do podatka da su vlade 18 država pojačale nadgledanje građana od juna 2017. godine, da su vlade čak 32 države koristile plaćene komentatore, botove i trolove u nastojanju da utiču na online komunikaciju. U Jermeniji je internet poslužio za organizovanje mirne revolucije, mada je interesantno da Freedom House u ovom slučaju na prevrat demokratski izabranih državnih organa gleda pozitivno. Novi premijer Etiopije je oslobodio blogere i aktiviste, te obećao da će ublažiti restrikcije koje se odnose na online komunikaciju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,