Top50 Glas publike

Intervju: E-mobilnost u Roaming Networks-u

Kompanija Roaming Networks je među prvima uočila trend e‑mobilnosti i prilagodila svoja rešenja toj ideji. O realizaciji i izazovima razgovaramo sa Ljubinkom Lutkić, izvršnom direktorkom radio komunikacija u ovoj kompaniji.

PCPress.rs Image

Kada je Roaming Networks ponudu proširio rešenjima za e‑mobilnost? Šta čini suštinu te ponude?

Kompanija Roaming Networks godinama širi svoj portfolio usluga tako što pratimo globalne tehnološke inovacije. Prva ideja da u našu ponudu uvrstimo rešenja za e‑mobilnost javila se pre dve godine. Tada smo počeli intenzivno da pratimo trendove razvoja e‑mobilnosti u svetu i Evropi, pa smo krajem prošle godine doneli odluku da okupimo tim i da 2020. započnemo s razvojem novog segmenta našeg poslovanja.

Budući da rešenja za e‑mobilnost ne čine samo punjači za električna vozila, već čitav složeni ekosistem, rešeni smo da na tom putu uvođenja i prelaska na e‑mobilnost zauzmemo bitnu ulogu. Iz tog razloga naša ponuda obuhvata kompletno rešenje, u smislu planiranja, projektovanja potrebne infrastrukture, isporuke, montaže i održavanja punjača za EV, a poseban deo našeg rešenja čine sistem naplate i korisnička aplikacija. Naravno, rešenje koje nudimo je prilagođeno i projektovano u skladu sa potrebama i zahtevima naših klijenata.

PCPress.rs Image

Sa kojim vendorima sarađujete? Zašto ste baš njih odabrali?

Što se tiče samih punjača za EV, odlučili smo se da koristimo rešenja najeminentnijih proizvođača u ovoj oblasti, a to su ABB, Schneider Electric i Siemens. Pošto svaki proizvođač ima svoje specifičnosti, za samog vendora se odlučujemo u skladu sa zahtevima projekta. A odgovor na pitanje zašto smo izabrali baš te vendore je vrlo jednostavan. Nikada nismo pravili kompromise po pitanju kvaliteta i pouzdanosti rešenja koje nudimo. Cilj nam je da svako naše rešenje bude kvalitetno i trajno i zato nam je prioritet da uvek sarađujemo s vrhunskim vendorima u svakoj oblasti kojom se bavimo. Za sve vendore s kojima radimo organizujemo obuke za naše zaposlene koji time postaju sertifikovani inženjeri za rad sa odgovarajućom opremom.

Pročitajte i:  Intervju: Ministar Mihailo Jovanović - Transformacija privrede kroz ulaganje u digitalnu infrastrukturu

Kome su sve namenjena vaša rešenja? Pojedincima, kompanijama, transportnim organizacijama…

Rešenja su namenjena svima onima koji gledaju u budućnost i žele da budu deo novog, naprednog, smart sistema koji deluje u cilju očuvanja životne sredine prvenstveno smanjenjem emisije štetnih gasova. Svaka kompanija koja uvede neka od rešenja, svojim udelom u izgradnji ovog složenog ekosistema doprinesi bržoj tranziciji ka potpunoj e‑mobilnosti. To mogu da budu tržni centri, prodajni lanci, hoteli, rentakar kompanije, taksi službe, kurirske službe, distributeri automobila, zatim velika javna preduzeća koja zahvaljujući svojoj postojećoj infrastrukturi mogu biti operatori električnih punjača, kao i gradske uprave, kompanije koje se bave prodajom naftnih derivata i privatne firme koje žele da ulože u razvoj mreže punjača.

PCPress.rs Image

Da li biste izdvojili neku implementaciju vaših tehnologija koju smatrate posebno značajnom?

Kao društveno odgovornoj kompaniji, namera nam je da se, pored rešenja koja nudimo, uključimo i damo doprinos razvoju e‑mobilnosti tako što ćemo do kraja ove godine našem voznom parku pridodati dva električna vozila, a u narednih pet godina plan nam je da celokupan naš vozni park čine električna vozila. Uskoro počinjemo sa ugradnjom punjača za EV na parkinzima naših poslovnih objekata za naše interne potrebe i to je implementacija koju bih u ovom trenutku izdvojila, pošto je za nas kao kompaniju veoma značajna.

Pročitajte i:  PC Press video: Od juniora do seniora – najmanje šest meseci, Petar Miljković, CEO GoPro

Kakva je perspektiva e‑mobilnih rešenja na  tržištu Srbije?

Podižući svest o zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja vazduha, neophodno je da se što pre uključimo u razvoj e‑mobilnosti. Očekuje se da će se proizvodnja električnih vozila u svetu znatno povećati. Gledano na taj način, izgradnja infrastrukture i rešenja za krajnje korisnike će se ubrzano razvijati, kako bi u narednim godinama električna vozila kod nas bila mnogo zastupljenija nego danas, s kompletnom potrebnom infrastrukturom za električna vozila u tranzitu, kao i za vozila po gradovima širom Srbije.

Nikada nismo pravili kompromise po pitanju kvaliteta i pouzdanosti rešenja koje nudimo. Cilj nam je da svako naše rešenje bude kvalitetno i trajno i zato uvek sarađujemo s vrhunskim vendorima

Šta je prednost vaše ponude u odnosu na konkurenciju?

Roaming Networks nudi kompletno end‑to‑end rešenje. U zavisnosti od zahteva klijenata, možemo da ponudimo punjače uz kompletan servis, projektovanje, montažu i održavanje, zatim po potrebi sistem naplate i korisničku aplikaciju. Imajući u vidu da smo jedan od najvećih sistem‑integratora u Srbiji i regionu, naša usluga može da bude proširena i drugim potrebnim dodatnim rešenjima, kao što su nadzorni centar za centralizovani nadzor i upravljanje mrežom punjača s potrebnom IT infrastrukturom.

Pročitajte i:  PC Press video: Roboti zamenjuju ljude na nehumanim poslovima, Slobodan Stanković, Vesimpex

PCPress.rs Image

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Plan nam da i dalje pratimo trendove u tehnološkom razvoju i budemo kompanija prepoznatljiva po novim, naprednim rešenjima, posebno rešenjima koja doprinose zaštiti životne sredine, očuvanju energije i poboljšanju života u celini.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,