Intervju: George Zhao, predsednik kompanije Honor – Punom parom napred!

Tokom boravka u Pragu na lansiranju Honor 8X telefona, imali smo priliku da intervjuišemo Džordža Žaoa (George Zhao), prvog čoveka kompanije Honor. Reč je o sjajnom sagovorniku, koji je veoma neposredan i otvoren, te ne odbija razgovor na bilo koju temu. Od njega smo saznali na koji način Honor sagledava današnju, nimalo jednostavnu, tržišnu situaciju, ali i popričali o budućnosti kompanije.

PCPress.rs Image

PC Press: Koliko je 8X važan za uspeh kompanije, budući da predstavlja upravo ono što je učinilo Honor prepoznatljivim širom sveta?

O: Honor 8X je veoma važan telefon, kao i svi drugi uređaji u našoj ponudi. Reč je o uređaju koji ima izuzetno popularnu cenu, a mnoge karakteristike pametnih telefona najviše klase. Veoma smo se potrudili oko AI, dizajna i performansi. Zahvaljujući tome, dobili smo veoma zaokružen proizvod. AI kamera omogućava odlične fotografije, bez obzira na veštinu i uslove slikanja, novi Kirin 710 donosi visok nivo performansi kakakv je donedavno bio rezervisan za top-modele, velika baterija uz energetsku efikasnost procesora omogućava dugotrajnu autonomiju. Sve to stiže po veoma povoljnoj ceni, i to je recept koji nam je doneo puno do sada, a verujemo da će isto biti i u budućnosti.

PC Press: Postoji li opasnost od zasićenja novim modelima?

O: Mislim da ne postoji opasnost od takve situacije. Pogledajte Honor ponudu – mi zapravo imamo sedam-osam telefona, što varira od situacije na konkretnom tržištu. Pažljivo analiziramo potrebe svakog tržišta na kome nastupamo i trudimo se da ponudimo onaj broj uređaja koji je najbolji u konkretnom slučaju. No, taj broj nikada nije veliki, nije ni dvocifren. Možda pravilan razmak između predstavljanja tih telefona doprinosi takvom utisku, ali kada naredne godine budemo predstavljali Honor View 20, Honor 20 i slične uređaje, to će biti deo ciklusa unapređenja i osveženja, a ne dolazak nekih novih, drugačijih telefona na tržište, oni će zameniti svoje prethodnike.

Pročitajte i:  Sada možete da izbrišete poslednjih 15 minuta istorije pretrage u Google app za iOS

PCPress.rs Image

PC Press: U čemu je tajna velikog rasta koji Honor konstantno beleži na tržištu?

O: Mi konstantno pružamo veliki broj funkcija. Pri tome, trudimo se da u niže kategorije donesemo što više karakteristika premijum uređaja. To korisnici prepoznaju kao dodatnu vrednost, kao nešto što je za njih značajno. Isto tako, to znači da su naši telefoni pristupačniji od konkurenata, što je veoma značajno za mlade ljude koji žele da dobiju što više za uložen novac. Ponašamo se na taj način i nailazimo na dobar odgovor. Takođe, orijentisani smo na kanale komunikacije koji su bliski mladim osobama – na prodaju preko Interneta, na društvene mreže, na nešto što je mladima blisko i prepoznatljivo. Trudimo se da budemo spremni za novo doba i rast je logična posledica takvog pristupa.

PC Press: Hoćemo li možda videti još neke vrste Honor uređaja?

O: Danas ste videli da smo predstavili Honor Band 4, pametnu narukvicu veoma dobrih karakteristika i brojnih funkcija. Otvoreno ću reći, pripremamo pametni sat koji će se pojaviti pod Honor brendom, ali treba znati da danas predstavljeni Band 4, pored svih onih senzora, mogućnosti monitoringa zdravstvenih parametara i sličnih stvari, takođe može da služi u te svrhe, a s preporučenom cenom od 59 evra zaista predstavlja odličan izbor.

Takođe, pripremamo nešto što bih za sada nazvao Honor Book, ultramobilni prenosivi računar. No, ne mogu otkriti više od toga, ne zato što ne želim, već prosto zato što neke stvari još uvek nismo potpuno definisali. Ali svakako ćete videti te uređaje i bićete u prilici da ih probate i kupite do kraja ove ili tokom sledeće godine.

PCPress.rs Image

PC Press: Na kojim sve poljima sarađujete sa sestrinskom kompanijom Huawei?

O: Naša politika je jedinstvena. Dve kompanije unutar jedne korporacije grade svoj put. Mi smo mlađi partner, s tri stotine zaposlenih, što je veoma mali broj u odnosu na sam Huawei. Honor je brend koji je pre svega posvećen mladima i trudi se da karakteristike skupih telefona donese u različite cenovne razrede. Naša saradnja je duboka, i mi se oslanjamo na R&D resurse naše sestrinske kompanije, iz sasvim razumljivih razloga. No, poslujemo odvojeno i imamo sopstvenu politiku koja bi se najlakše opisala kao zajednički rad na ciljevima, ali koja ne podrazumeva postojanje zajedničkog komandnog centra.

Pročitajte i:  Sjajan novi trik koji možete isprobati sa Gboard-om na Android-u

PC Press: Hoće li Honor do kraja godine izbaciti telefon s Kirin 980 čipsetom?

O: Honor u suštini već ima telefon s Kirin 980 čipsetom. Naravno, nije reč o bilo kakvom telefonu, već o Honor Magic 2, našem novom flagship uređaju. Treba očekivati svakako da će taj moćni čipset dolaziti u svim narednim top modelima naše kompanije, koji će nositi oznake Honor 20 i koji će se pojavljivati tokom naredne godine.

Ukoliko vas interesuje više o Magic 2 telefonu i njegovoj dostupnosti u Evropi, trudićemo se da ga donesemo na određena tržišta. To će zavisiti od procene od jednog do drugog tržišta, da li postoji zasićenje u odgovarajućoj kategoriji i može li da podnese još jedan top-model. Sigurno ćemo ga izbaciti na odabrana tržišta, ali u ovom trenutku ne mogu da potvrdim na kojim, niti da govorim više o samim terminima. To su stvari koje ćemo rešavati u hodu, u zavisnosti od informacija i procena na terenu.

PCPress.rs Image

PC Press: Koliko je kamera dovoljno na telefonu? Tri, četiri, pet…?

O: Za nas to nije pitanje broja kamera. Stvar je u funkcijama – da li možete da isporučite važne funkcije i na koji način. Verujem da je to jedini pravi način gledanja na stvari. Možete imati standardnu kameru, možete imati telefoto kameru, možete imati ultraširoku kameru. Ukoliko je vaša vizija da pružite razne funkcije pomoću njih, da donesete interesantne, nove načine integracije tih kamera i da to rezultuje sjajnim slikama i snimcima, to treba da bude implementirano. Dakle, kamere ne treba brojati. Već sada mogu da najavim da ćemo i mi imati telefon s tri kamere pozadi početkom naredne godine – ne zato što želimo da po svaku cenu izbacimo toliko kamera, već zato što ćemo moći da isporučimo funkcije koje želimo i na nivou koji želimo.

Pročitajte i:  Strategije: Google planirao kupovinu kompanije Epic Games

PCPress.rs Image

PC Press: Koga vidite kao najvećeg rivala?

O: To je odlično pitanje, ali verujem da mnogi imaju pogrešnu predstavu o našem poslovanju. Mi jednostavno smatramo da ponajviše treba gledati u sebe i truditi se svakog dana da sebe nadmašimo. Prema takvom gledištu, naš jedini rival smo mi sami; sami sebi postavljamo nove izazove i prevazilazimo ih. Takvom politikom, koja je, ponavljam, moguća zahvaljujući našem specifičnom poslovnom modelu dva paralelna puta unutar korporacije, kompanija Honor uspeva da postigne neverovatan rast, koji je nedostižan za brojne rivale, naročito za one e-brendove s kineskog tržišta za koje mnogi misle da su naši rivali.

Rivala je puno. Xiaomi, OnePlus i ostali jesu uspešni, ali bez ikakve lažne skromnosti, moram reći da smo mi ipak iznad njih i naši rezultati to pokazuju. Naša ponuda je, smatram, kompletnija, jer se ne bazira na jednom uređaju, već nizu telefona koji pokrivaju širok cenovni spektar. U zavisnosti od tržišta do tržišta, beležimo rast od više stotina procenata, nalazimo se u top 5, top 3 ili top 2 brenda u prodaji, izuzetno smo popularni u svim segmentima. Drago mi je što tržište vidi i prepoznaje naš trud i moram reći da smo upravo zbog toga svakodnevno inspirisani da prestignemo sopstvene rezultate i ostvarenja. Honor će nastaviti da tako radi.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,