PC Press Studio

Intuitive Machines odredila datum i mesto sletanja na Mesec

Prva privatna kompanija koja će za potrebe agencije NASA isporučiti naučni materijal na mesec, Intuitive Machines, odredila je datum sletanja i mesto na kome će sleteti. Njihov Nova-C lunarni lender prizemljiće se na lokaciji Vallis Schröteri, najvećoj dolini na Mesecu. Ova lokacija je odabrana jer je relativno ravna, ima mnogo sunčeve svetlosti i nema velike kratere ili stene koje bi mogli da ugroze proces sletanja.

PCPress.rs Image

U saradnji sa kompanijom SpaceX

Lansiranje njihovog lunarnog modula planirano je za 21. oktobar 2021. godine. To će se obaviti u saradnji sa SpaceX-om, čija raketa Falcon 9 će sa Kennedy Space Center-a u Floridi izneti Nova-C modul u orbitu. Ova misija odvijaće se u sklopu priprema za Artemis misiju, koja ima za plan da vrati ljude na Mesec.

NASA se na partnerstvo sa privatnim kompanijama odlučila zbog smanjenja troškova, a to će se ostvariti komercijalizacijom letova u svemir. U skladu s tim, Nova-C će pored naučnih instrumenata poneti i komercijalni sadržaj, konkretno precizni automatizovani landing sistem koji je dizajniran da pomogne lunarnom modulu da izbegne hazardne situacije prilikom sletanja. Ovaj sistem će se korisiti i Artemis misiji, koja ima za cilj da tokom 2024. godine odvede ljudsku posadu na Mesec.

Pročitajte i:  Naučnik oživeo zombi virus zarobljen 48.500 godina

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,