BIZIT 2022

Profesije koje izumiru zahvaljujući razvoju IT-ja

who-phones-ladiesSve brži razvoj informacionih tehnologija dovodi do smanjenih potreba za ljudskim resursima u svim oblastima poslovanja. Stručnjaci iz Investopedije i Yahoo-a su ovu pojavu istražili i s tim u skladu izdvojili 8 najkritičnijih zanimanja. Evo o kojim je profesijama reč:

1. Radnici na šalteru banke – zbog sve bržeg razvoja elektronskog bankarstva

2. Arhivar kancelarijskih dokumenata – softver je dovoljno pametan da sve uradi sam.

3. Radnici u telefonskoj centrali – kako svi mi više volimo da kažemo reč ili dve operateru više nego da pritisnemo 1 za cenovnik, 2 za informaciju o tome koliko smo dužni itd, verujemo da će kod nas institucija “Mice operaterke” još neko vreme opstajati.

4. Sorteri papirne pošte – sve brže usavršavanje mašina koje će sortirati poštu na osnovu bar-kodova i IR senzora.

5. Razvijanje fotografija – ovome se ni najmanje ne radujemo, jer osećaj požutele, stare fotografije u ruci teško da bilo šta može zameniti.

6. Radnici u turističkim agencijama – ovo zbog sve većeg premeštanja ovih usluga na Internet odakle se vrlo jednostavno može odabrati, rezervisati i platiti put.

Pročitajte i:  .rs i .срб: besprekoran servis obučen u novo ruho

7. Prodavci satova – stručnjaci tvrde da ćemo, zbog sve veće ugradnje satova u mnoge naprave, ove spravice kupovati samo kao ukras i nakit.

8. Video klubovi – sve se brže usluge iznajmljivanja filmova prebacuju na Internet (ako ih uopšte neko iznajmljuje zbog sveprisutne piraterije)

Ukoliko se bavite nekom od ovih profesija, molimo vas da ne napuštate svoj zanat, ali da ipak pronađete i (kao rezervnu varijantu) čuvate i neku drugu opciju – za svaki slučaj.

Izvor: Investopedia

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: