ePlaneta

iOS 13 donosi velika poboljšanja performansi i dark mode

Apple je konačno predstavio iOS 13 na WWDC 2019 u San Francisku. Dark mod je jedna od karakteristika o kojoj se najviše pričalo za sledeću iteraciju Apple-ove mobilne platforme. Kompanija je juče zvanično potvrdila da iOS 13 zaista uključuje sistemski dark mode režim. Apple je takođe napravio značajna poboljšanja performansi operativnog sistema što će omogućiti bolje korisničko iskustvo.

PCPress.rs Image

Apple-ov viši potpredsednik softverskog inženjeringa, Craig Federighi otkrio je tokom uvodnog izlaganja da će korisnici primetiti da Face ID otključava 30% brže na iOS-u 13. Apple menja i način na koji su aplikacije „pakovane“, i obećava 50% manju količinu preuzetih podataka i 60% manja ažuriranja.

Kompanija je provela dosta vremena govoreći o novom dark mode-u kod iOS 13 OS-a, koji dolazi na ceo OS, što uključuje tastaturu i vidžete. Video kojim su predstavili dark mode takođe je otkrio da postoji i swipe-able tastatura u iOS 13, nešto što je već godinama prisutno na Androidu.

Mnoge originalne iOS aplikacije su takođe ažurirane. Opcija podsetnik je možda ona koja je dobila najviše poboljšanja. Aplikacija je u potpunosti adaptirana sa novim mogućnostima filtriranja za bolje sortiranje i dobila je potpuno nov vizuelni izgled. AI integracija je takođe prisutna, a podsetnici automatski predlažu ono o čemu biste želeli da vas podsećaju dok kucate.

Pročitajte i:  Apple i Epic Games: Borba se nastavlja

Neka od ostalih poboljšanja aplikacija uključuju novo formatiranje desktopa za Apple Mail, preferencije po veb sajtu u Safari-ju i novi prikaz galerije u aplikaciji Notes da bi se sve beleške pogledale odjednom. Apple mape su takođe prerađene sa sveobuhvatnim podacima i novim režimom koji se ne razlikuje od Google Street View-u.

Apple je takođe dodao neke nove funkcije vezane za privatnost. Postoji nova funkcija „Sign in with Apple“ koja će korisnicima omogućiti da se prijave na servise koristeći Face ID bez otkrivanja ličnih podataka servisima. Developeri će moći da integrišu ovu funkciju u svoje aplikacije i usluge. Takođe će biti moguće kreirati nove, „primate“ mejl adrese za Apple nalog na aplikacijama koje prosleđuju primarnu poštu tako da aplikacije ne dobijaju pristup pravoj mejl adresi korisnika. Zapravo, Apple će generisati nasumičnu mejl adresu koja prosleđuje poruke od tih servisa u vaš redovan inbox. Možete da onemogućite te nasumične adrese u bilo kom trenutku. Ova opcija će raditi sa različitim uređajima kompanije, kao i na vebu.

Pročitajte i:  Nastavlja se tužba protiv Apple-a u Velikoj Britaniji

Aplikacija kamere dobija nove efekte za portret režim koji omogućavaju korisnicima da povećaju intenzitet svetlosti. Interfejs za uređivanje fotografija je takođe poboljšan i iOS konačno ima mogućnost rotiranja video zapisa. iOS 13 će izaći kasnije ove godine.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,