Top50 Glas publike

Ipak bez promena: Huawei dobio produžetak za novih 90 dana

Sjedinjene Američke Države su ponovo odložile potpunu zabranu poslovanja sa kineskom kompanijom Huawei. Iako je bilo određenih nedoumica u pogledu toga da li će predsednik Trump odobriti produžetak, kako saopštava američko ministarstvo trgovine, još jednom je došlo do produžetka roka pošto određene ruralne komunikacione kompanije zavise od proizvoda ovog kineskog tehnološkog giganta, te im je potrebno još vremena da pređu na opremu drugih proizvođača, saopšteno je iz Bele Kuće.

PCPress.rs Image

Predsednik Trump je pokrenuo inicijativu za zabranu poslovanja sa kompanijom Huawei u martu u okviru sveopšte rekonstrukcije poslovnih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom, koristeći Huawei kao čip u pregovorima sa najmnogoljudnijom zemljom sveta. Kada se shvatilo da nije moguće da se tek tako zabrani pristup američkom tržištu i američkim kompanijama da posluju sa Huawei-jem bez posledica, Trump je odobrio 90-dnevni rok tokom koga je trebalo da se postigne dogovor sa Kinom, a da američke kompanije izvrše odgovarajuću tranziciju kako bi potpunu zabranu za Huawei dočekale bezbolno. Taj rok se završio danas.

Pročitajte i:  Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

Kako je saopštio Wilbur Ross, državni sekretar za trgovinu (efektivno ministar po evropskom sistemu), novi 90-dnevni produžetak znači da će dozvole isteći 19. novembra, kada će se ponovo odlučivati o tome da li zabraniti poslovanje sa kompanijom Huawei. Ipak, da se pritisak pojača, američka administracija je na listu zabrana dodala još 46 Huawei podružnica i ćerki-firmi. Tako je sada na listi zabranjenih kompanija sa kojima je moguće poslovati samo uz posebnu dozvolu ministarstva trgovine preko 100 firmi.

U međuvremenu, trgovinski rat između Amerike i Kine ne jenjava. Što se kompanije Huawei tiče, ona je prethodne godine potrošila oko 70 milijardi dolara na nabavke, od toga oko 11 milijardi dolara u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako ova brojka može delovati puno, to je samo mali deo trgovinskog deficita između Amerike i Kine koji prosto eksplodira sa svakim novim kvartalom, uvećavajući zavisnost Amerike od kineskih proizvođača.

Pročitajte i:  Huawei predstavio sistem EMUI 13

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,