TrendMicro

iPhone 6 – prvi pogled

Zašto je ovo prvi iPhone koji nisam poželela i zašto bih ga ipak kupila da kupujem neki ovogodišnji model smartfona.

Photo: PC Press
Photo: PC Press

 

Kao ljubitelj dobrog dizajna, oduvek sam volela, uslovno rečeno, Apple proizvode i cenila njihov dizajnerski pečat. Ipak, kada su gedžeti u pitanju, “da izgleda lepo”, ne može biti jedini kriterijum.

Od četvorke do šestice

 

iPhone 4 bio je moj prvi iPhone i, po ličnom sudu, najlepši iPhone koji je Apple napravio. Metal i staklo, besprekorna izrada uz brigu o svakom detalju čini ovo jedinstvenim primerkom industrijskog dizajna.

Ukoliko sklonimo vizuelno na stranu, posle nekog vremena korišćenja shvatićete i da vaš iPhone, sa kamerom znatno skromnije rezolucije od nekih drugih telefona, pravi jasnije fotografije sa realnijim prikazom boja. Aplikacije rade glatko, uprkos nevelikom RAM-u i, na papiru, ne najbržem dostupnom procesoru, a softverska nadogradnja stiže i tri godine nakon izlaska uređaja, legalno i u isto vreme kao i za one sa novijim telefonima.

Apple kontroliše sve, hardver i softver, čak i kod dizajna spoljnih aplikacija, a na uštrb slobode developera, što vama, kao kranjem korisniku, čine iskustvo korišćenja istih jako dobrim.

Onda je stigao iPhone 5, kao sledeći redizajn, koji me na prvu loptu nije toliko oduševio (ruku na srce izmene nisu velike), ali je neke zastarelosti dizajna četvorke, pri čemu pre svega mislim na dimenzije i težinu, unapredio. 5s samo je ispratio peticu.

ajfon4
Photo: PC Press

Istovremeno, stigao je iPhone 5C, odnosno, telefon kojim je, čini se, Apple prvi put pokušao da se dodvori tržištu.

Pročitajte i:  Apple ukida SIM karticu za iPhone 14 u SAD

Maksima “kreiramo potrebu” zamenjena je onom o “odgovaranju na potrebe tržišta”, a rezultat je iPhone plastičnog kućišta, u više boja i pomalo detinjastog izgleda, jasno usmeren ka onima koji žele telefon srednje klase.

Procena da li je Apple u tome pogrešio ili ne, nije na autoru ovog teksta, ali je lični utisak da to nije Appleova publika, i negde se moglo očekivati da taj model neće doživeti reizdanje.

Onda smo, ove godine, svedočili još jednom pokušaju da se udovolji tržištu, na kome, sad već suvereno, vladaju neki drugi proizvođači. Androidi su većinski zastupljeni, a lagani, ali sve dublji prodor pravi i Microsoft svojim vrlo dobrim Lumia uređajima.

6/6 Plus

 

Predstavljen je iPhone 6 i iPhone 6 Plus, prvi Appleov fablet. Da li je trebalo da ga napravi ili ne, ponovo, nije na autoru ovog teksta, ali je činjenica da je Appleov fablet stigao u istom mesecu kada je, na primer, Samsung predstavio četvrtu generaciju svog fableta.

Slična paralela mogla bi se povući i sa Apple satom, koji, kakav god da bude, nekada kada se konačno pojavi, stiže nakon Samsunga, Motorole, LG-ja i mnogih drugih. Apple, sada već jasno, ne kreira trendove, nego ih prati.

ajfon2
Photo: PC Press

Apple iPhone 6, kao i njegov korpulentniji brat, nije premijum uređaj u smislu utiska koji ostvlja, a u poređenju sa prethodnim generacijama.

Čak i onima koji Apple “vole”, u smislu njihovog dizajnerskog pečata, ne mogu da promaknu te nespretno postavljene linije sa zadnje strane, plastični prednji deo i ispupčena kamera, koja je, 2014. godine skoro neoprostiva i odaje utisak nedovršenog proizvoda, bar dizajnerski.

Pročitajte i:  Brazil ne želi iPhone bez punjača

Što se softvera tiče, priča je i dalje, manje više ista kao i sa prethodnim generacijama. iOS 8 nije doneo neke fundamentalne promene, a uređaj se na našem testu našao svega dva dana, tako da detaljniji utisak o novom iOS-u i njegovom funkcionisanju sa novim iPhoneom nužno mora da izostane. Za to kratko vreme, nije bilo nikakvih bagovanja niti problema u funkcionisanju, koja su, vezano za iOS 8, prijavljivali korisnici starijih modela.

ajfon3
Photo: PC Press

Ono na čemu se nadam da je Apple ozbiljnije radio je iCloud i sinhronizacija podataka, što je ranije bila Appleova slaba strana.

Jedna od opcija koja mi je zapala za oko je činjenica da sada postoji još jedan folder sa fotografijama, kao da dva nisu bila dovoljna i dovoljno bolna po memoriju telefona, nego je sada tu folder sa nedavno obrisanim fotografijama. Možda može da bude korisno ponekad, ali je u većini slučajeva još jedno mesto sa kog treba da obrišete fotografiju koju ne želite.

Hardverski, iako na tržištu ima onih sa više gigabajta memorije i bržim procesorom, kod novog iPhonea 6 nećete naći problema u radu. Kamera je standardno dobra, odnosno pravi odlične fotografije. Ekran daje odličan prikaz i realne boje, sad već standardno za iPhone.

Da kod dizajna ne ostane samo na lošem utisku, laganost uređaja i njegova debljina zaista mu idu na ruku, a ergonomija je takva da je korišćenje jednom rukom zaista lagodno čak i ukoliko vaša šaka nije velika.

Pročitajte i:  Kako opozvati brisanje fotografija na iPhone-u

Najveća novost kada se o iPhoneu govori, bar što se nas tiče, je što će od šestice iPhone konačno biti dostupan u Srbiji i to kod sva tri domaća operatera, a kako sada stoje stvari, biće dostupni i prošlogodišnji modeli.

Photo: PC Press
Photo: PC Press

“Its just works”, odnosno “jednostavno radi”, je ono čime se i dalje mogu pohvaliti i iPadu i iPhone i ono zbog čega svi oni koji neko vreme koriste Appleove mobilne uređaje, ostanu na njima. To je razlog i zašto bi se ja, verovatno, vratila na iPhone, iako već pola godine koristim jedan od premijum Androida.

Po dobrom dizajnu više ne odskače, pogledajte samo HTC-ov ovogodišnji i prošlogodišnji One, Sony je uradio sjajan posao sa novim Xperijama, Samsung sa Alphom, Huawei Ascend P7 naročito se može dopasti iPhone korisnicima, ali redovan update, glatko funkcionisanje mobilne platforme je i dalje na strani iPhonea.

Da li će to ostati tako dok Apple ne posustane ili dok drugi jednostavno i tu ne postanu bolji, nije nešto šta bi toliko jednostavno moglo da se predvidi.

I pored svih nedovršenosti koje se od Applea možda ne očekuju, a uzimajući sve aspekte u obzir, iPhone je mnogima, a naročito dosadašnjim korisnicima logična kupovina i to je razlog što je i ovo lansiranje proteklo sa redovima i velikim brojkama.

To je razlog i zašto bih i ja da trenutno planiram svoju smartfon investiciju, istu usmerila ka Kupertinu.

Uređaj na test ustupio Vip.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

4 thoughts on “iPhone 6 – prvi pogled

 • 19. decembar 2014. at 14:45
  Permalink

  Gotovo je, sada već očigledno gube trku u premium segmentu..a u ostalim segmentima publiku ni ne zanima ‘brend’, već odnos pare – muzika.. Tako da – mrka kapa (ukoliko ponovo ne smisle nešto revolucionarno novo)

 • 30. October 2014. at 23:04
  Permalink

  Više nekako volim original android telefon nego njegovu kopiju.

 • 20. October 2014. at 23:05
  Permalink

  Sta znam lici mi na android a to je fuj 🙂

 • 20. October 2014. at 16:35
  Permalink

  odličan tekst! 🙂

Comments are closed.