Top50 Glas publike

iPhone 8 – brzo punjenje koje to nije

Jedna od najviše isticanih osobina iPhone-a 8 i iPhone-a X je brzo punjenje, opcija koja je na Android uređajima dostupna već nekoliko godina unazad, a koja je sada stigla i na nove proizvode iz kompanije Apple.

PCPress.rs Image

Međutim, da bi ova opcija na iPhone-u 8 mogla da se koristi potrebna je i dodatna oprema. Tako korisnik mora da izdvoji dodatnih 50 dolara za USB-C adapter od 29 W (poslužiće i oni od 61 W i 8 W), te 25 dolara za USB-C Lightning kabl. To znači još 75 dolara na cenu iPhone-a za opremu uz koju će brzo punjenje uopšte moći da funkcioniše.

Istina je da je neka vrsta brzog punjenja već bila dostupna na iPhone modelima, a uz pomoć iPad punjača, iako ovaj način ne predstavlja u potpunosti tu tehnologiju. iPad punjač nudi dva puta više energije od iPhone punjača, budući da generiše 10 W ili 12 W, u zavisnosti od toga o kojem se modelu radi. To znači da bi iPad punjač trebalo značajno brže da puni telefon od punjača od 5 W koji nudi Apple, ali značajno sporije od punjača od 29 W koji je kompatibilan sa novim iPhone-om 8.

Pročitajte i:  Apple-ov automobil ipak neće biti potpuno autonoman

PCPress.rs Image

Ipak, to nije u potpunosti tačno, što je dokazao Dan Loewenherz, softverski inženjer, koji je testirao brzinu punjenja novog iPhone 8 telefona uz pomoć različitih punjača. On je izmerio koliko je vremena punjačima potrebno da bateriju napune do 50% od ukupnog kapaciteta, te došao do zaključka da je razlika u brzini punjenja iPad punjačem i novim punjačem za iPhone 8 beznačajna, što cenu od dodatnih 75 dolara čini besmislenom.

Ako zaključke do kojih je Loewenherz došao prevedemo u brojeve, dolazimo do toga da je novom punjaču od 29 W, koji Apple preporučuje za brzo punjenje iPhone-a 8, potrebno 33 minuta da bateriju dovede do 50% kapaciteta, dok iPad punjač od 12 W to isto može da učini za 37 minuta, tako da bi korisnik, ustvari, onih 75 dolara platio za četiri minuta svog vremena po punjenju. Ispostavilo se da je punjač od 61 W nešto brži, te bateriju puni na 50% za 29 minuta.

Izvor: softpedia.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,