iPhone “uči” da prepoznaje likove

iphonefacerecDa li vas nervira to što vaš mobilni telefon isključuje pozadinsko osvetljenje ekrana u trenutku kada čitate neku poruku, a ne koristite scroll nekoliko sekundi? Naravno, telefon to radi u najboljoj nameri da prištedi bateriju, ali bilo bi dobro kada bi telefon prepoznavao situacije u kojima isključivanje pozadinskog svetla nije poželjno. U Apple-u su rešili da se pozabave tim problemom, a rezultati se očekuju uskoro.
Ideja se sastoji u tome da se iskoristi mogučnost prepozanvanja likova – kamera s prednje strane snima okolinu, a nova aplikacija (koju će Apple da patentira) analizira sadržaj, prepoznaje lik, a zatim se fokusira na oči; ukoliko su oči otvorene, to znači da korisnik gleda u ekran i da ne treba isključivati pozadinsko osvetljenje.
U okviru patenta su sadržane i druge mogućnosti koje prepoznavanje lika nudi, između ostalog i uskraćivanje pristupa ukoliko telefon ne prepozna lik vlasnika. Ova opcija je fleksibilna – može se definisati (snimiti) nekoliko korisnika koji imaju pristup, kao i nivo pristupa (šta sve mogu da koriste) za svakog od njih. Ovo može biti praktično, ali nije previše sigurno – verovatno je moguće “prevariti” telefon pomoću fotografije vlasnika.

Pročitajte i:  WhatsApp čini važnu promenu na iPhone i Android uređajima

Izvor: I4U

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,