N Central domination

iPhone umesto ključa za auto

Vreme izgubljenih ključeva bi uskoro moglo da postane deo prošlosti, a pošto je nekoliko velikih kompanija, uključujući i Apple, objavilo standarde za bežične ključeve koji će moći da se otpreme na pametne telefone korisnika.

Naime, Car Connectivity Consortium (CCC), industrijska grupa koja okuplja vodeće proizvođače automobila, radi sa kompanijom Apple, a na vezi iPhone-a sa upravljanjem vozilima. U objavljenim dokumentima opisuju se načini na koje će vozači uz pomoć iPhone-a moći da zaključavaju i otključavaju vozila, pokreću motor, te drugima odobre pristup automobilu. Organizacija koja radi na ovoj tehnologiji uključuje i kompanije Audi, BMW, General Motors, Hyundai i Volkswagen.

Neki proizvođači automobila svojim klijentima već omogućavaju da vozila otključavaju uz pomoć aplikacija na pametnim telefonima, ali novi Digital Key planira standardizovane metode zahvaljujući kojima će se ključeve na siguran način otpremati na pametne telefone korisnika. Volkswagen je, na primer, objavio da planira da uskoro integriše ovu tehnologiju u svoja vozila.

Digital Key bi tako vozačima mogao da omogući da ključ za svoje vozilo pošalju nekom drugom vozaču, što će znatno pojednostaviti proces, budući da ne zahteva fizičko prisustvo, te na taj način štedi vreme.

Pročitajte i:  Profit kompanije Apple pao za 11%

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,