ASUS Zenbook

Iran na udaru novog virusa

PCPress.rs ImageIran ispituje novi maliciozni softver nazvan Stars, koji je, po izjavama vladinih zvaničnika, korišćen za novi sajber-napad na njihovu zemlju. Načelnik civilne zaštite Irana izjavio je da je virus usklađen s kompjuterskim sistemom i da u početnoj fazi nanosi samo manju štetu. Inače, Stars se lako može pomešati s fajlovima vladinih organizacija. Pozvao je ministarstvo unutrašnjih poslova na akciju kako bi se zaustavio „sajber-rat“ protiv Irana.

Iranski zvaničnici optužili su Ameriku i Izrael za Stuxnet napad, a stručnjaci veruju da je taj virus napravljen isključivo za sabotiranje iranskog nuklearnog programa. Međutim, još se niko nije susreo s novim malicioznim softverom na koji se Iran žali.

„Ako ne žele da nam pokažu uzorak, onda ne možemo da utvrdimo o čemu je reč, koliko je ozbiljno i da li je zaista uperen protiv Irana, već samo da nagađamo“, izjavio je direktor kompanije Symantec. „Uzorci Stuxnet crva otkriveni su u julu prošle godine nakon što je druga bezbednosna kompanija identifikovala napad kao nešto sasvim drugačije. Ali ne možemo da otkrijemo program na koji se Iran trenutno žali ukoliko nemamo tehničke detalje.“

Pročitajte i:  NSO špijunski softver navodno je za cilj imao aktiviste i novinare

S obzirom na to kako je napad opisan, verovatnije je da je virus deo uobičajene operacije sajber-špijunaže, umesto ozbiljnog pokušaja sabotaže, zaključili su stručnjaci.

Izvor: CNET News

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,