BIZIT 23

Iran sprema vojsku za sajber-ratovanje

PCPress.rs Image

Nije završeno traganje za krivcem koji je pokušao da osujeti iranske nuklearne projekte pomoću kompjuterskog virusa stuxnet, iako je sastavljen spisak mogućih krivaca na kojem se nalazi i Kina. Suočen s napadom na nuklearna postrojenja, bombaškim napadima na vodeće naučnike iz te oblasti i međunarodno protivljenje nuklearnom programu, Iran je odgovorio stvaranjem odreda za sajber-rat.

Iranska vlada namerava da regrutuje milion i po mladih Iranaca za odred nacionalne policije koji će se baviti isključivo sajber-ratovanjem. Taj odred biće deo grupe dobrovoljaca Basij, koju je osnovao Ajatolah Homeini 1979. godine a danas broji trinaest miliona mladih Iranaca koji stupaju u njene redove zbog patriotizma ili sticanja koristi. Ta grupa je podređena Iranskoj revolucionarnoj gardi. I Basij i Iranska revolucionarna garda već su bile uključene u sajber-rat, budući da se to smatra još jednim načinom odbrane zemlje od moćnih zapadnih sila.

Zasad ni stari ni novi odredi za sajber-ratovanje nisu preduzeli ništa značajno, ali Iran nije jedina relativno mala zemlja koja preduzima sajber-napade protiv država koje su vojno nadmoćnije od nje. Estonija je 2007. započela sajber-rat protiv Rusije posredstvom dobrovoljne organizacije nazvane Liga za sajber odbranu. Ni Gruzija nije odolela napadu na Rusiju. Pakistan i Indija neprestano ratuju u sajber-svetu. Al Kaida je prošle godine izvršila onlajn napade na američke baze u Avganistanu. S obzirom na toliko sajber-ratnika koji već krstare internetom, regrutovanje mladih Iranaca koji bi u tim godinama trebalo da pristupaju izviđačima ne deluje uistinu preteće.

Izvor: IT World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,