Iranski hakeri napali 76 univerziteta širom sveta

The Secureworks Counter Threat Unit (CTU) otkrila je da je tokom avgusta izvršen koordinisan napad na 76 web sajtova univerziteta lociranih u 14 država, među kojima su i univerziteti iz Australije, Kanade, Kine, Izraela, Japana, Švajcarske, Turske, Velike Britanije i SAD-a. Prema istraživanju, koje je sprovedeno povodom toga, utvrđeno je da su svi napadi potekli iz Irana.

PCPress.rs Image

U izveštaju se navodi da su najverovatniji izvršioci napada članovi grupe Cobalt Dickens, Iranska hakerska grupa, koju je u martu ove godine CTU uspeo da poveže sa Iranskom vladom, a za koju se tada tvrdilo da su izvršili seriju napada u ime Islamic Republic of Iran’s Revolutionary Guard Corps (RGCG). Poslednji talas napada bio je usmeren na krađu pristupnih podataka korisnika web sajtova napadnutih univerziteta, kako bi se njihovi kredencijali upotrebili za pristup sadržajima univerzitetskih online biblioteka. To indukuje da su napadači želeli pristup istraživanjima koja se sprovode na napadnutim univerzitetima.

Proces napada tekao je tako što su kreirane lažne login stranice na koje bi korisnici unosili svoje pristupne podatke. Nakon unosa podataka, vršila se automatska redirekcija i prijavljivanje na prave stranice univerziteta, s tim što su i hakeri dobili pristup do korisničkih imena i šifri korisnika.

Pročitajte i:  Apple tuži izrelsku kompaniju NSO

Univerziteti su uvek bili atraktivna meta za hakere, naročito one koji su želeli da neovlašćeno dođu do intelektualne svojine. Na njihovim sajtovima se često nalazi velika količina istraživačkog materijala, a najčešće su znatno lošije obezbeđeni od sajtova kompanija koje imaju stroga regularna bezbednosna pravila.

Izvor: Secureworks

Facebook komentari:

Tagovi: , ,