Iranski zvaničnik preti odmazdom zbog Stuxnet-a

PCPress.rs ImageNačelnik iranske civilne zaštite zapretio je odmazdom protiv proizvođača softvera Siemens zbog učešća u Stuxnet napadu na iranska nuklearna postrojenja. Siemens je optužen za pružanje tehničke podrške i odavanje šifre za SCADA sisteme koje je ta kompanija napravila za iranska nuklearna postrojenja. Računari s operativnim sistemom Windows nalazili su se među šezdeset hiljada kompjutera koji su pogođeni i uništeni prošle godine u ‒ kako stručnjaci za bezbednost kažu ‒ veoma pažljivo osmišljenom i izvedenom napadu.

Iranska vlada okrivljuje Ameriku i Izrael za napad. Međutim, sad optužuju i nemačku kompaniju Siemens za učešće, iako nisu objasnili zbog čega smatraju da je ona sarađivala s onima koji su dirigovali Stuxnet napadom, baš kao što nisu izneli dokaze zbog čega krive Ameriku i Izrael. „Naši predstavnici će podneti zakonsku tužbu protiv Siemens-a, koji je svojim softverom SCADA pripremio teren za Stuxnet virus“, rekao je načelnik iranske civilne zaštite.

Ruski ambasador takođe zahteva temeljnu istragu i upozorava da je napad mogao da izazove katastrofu nalik Černobilu. Izrael je priznao da je testirao virus Stuxnet nakon što je identifikovan, ali predstavnici Izraela i Amerike osporili su bilo kakvo direktno učešće. Iako su zvaničnici obe države izgledali prilično zadovoljno posle napada, to ipak nije dokaz da su bili umešani. Ne samo da je Stuxnet navodno najsofisticiraniji i najdelotvorniji virus, ako je verovati onima koji su ga proučavali, već se sumnja da je predstavljao deo veće akcije u kojoj su ubijena dvojica iranskih nuklearnih naučnika, dok je treći ozbiljno povređen.

Izvor: IT News

Facebook komentari:

Tagovi: , ,