BIZIT 2022

Irma opravdanje avio prevoznicima za astronomske cene karata

Dok se država Teksas oporavlja od uragana Harvi, koji je naneo štetu koja se procenjuje na iznos od 51 do 75 milijardi dolara, uragan Irma se probija kroz Karibe, obarajući rekorde u razaranju. Ojačan toplim vodenim strujama, uragan kategorije pet već je razorio nekoliko ostrva, poput Barbude, Svetog Martina, Devičanskih ostrva, te Portorika, a sada se kreće ka Floridi gde je izdato naređenje za evakuaciju.

PCPress.rs Image

Sve veći broj onih koji pokušavaju da napuste Floridu pre nego što uragan Irma udari krajem nedelje, nailazi na neprijatno iznenađenje koje su im priredile avio-kompanije. Naime, neki avio-prevoznici, navodno, povećavaju cene karata, te naplaćuju dodatne usluge putnicima koji pokušavaju da pobegnu od uragana.

Kako se uragan Irma približava, nezadovoljstvo onih koji moraju da se evakuišu raste, te reakcije na društvenim mrežama generišu bes, koji preti da se izlije na avio-kompanije koje, prema svedočenjima putnika, koriste prirodnu katastrofu kako bi ostvarile materijalnu dobit.

Dok avio-prevoznik Delta na svom Twitter nalogu obaveštava putnike o kretanju uragana, nezadovoljni kupci karata ga optužuju da je cenu za relaciju Majami-Feniks sa 547 podigao na više od 3.200 dolara. Tweet o ceni napisala je korisnica Leigh Dow, te je ubrzo postao glavna vest u svim medijima. Posle toga su se oglasili iz kompanije Delta, te pomogli da se problem u vezi sa cenom reši, objašnjavajući da su algoritmi za rezervaciju karata programirani tako da reaguju na porast u potražnji karata, što se obično dešava zbog velikih utakmica, te koncerata.

Pročitajte i:  Twitter će platiti 7 miliona dolara bivšem šefu obezbeđenja

Većina avio-prevoznika 21. veka, zbog sve češćih skandala, ima loš imidž, pa je putnicima lako da  poveruju u najgore, te grešku prilikom naplaćivanja protumače kao nameru kompanije da zloupotrebi vanrednu situaciju.

PCPress.rs Image

Leigh Dow nije bila jedina koja se susrela sa astronomskom cenom karte prilikom napuštanja Floride. Još jedan putnik, John Lyons je 4. septembra od kompanije American Airlines kupio kartu iz Majamija po ceni od 160 dolara. Kada je sledećeg dana pokušao da kupi još jednu kartu, naišao je na cenu od 1.020 dolara, iako je još uvek bilo dovoljno slobodnih mesta. Iz kompanije su za Yahoo News rekli kako nisu menjali cene karata, te da su obezbedili dodatne letove kako bi pomogli u evakuaciji što više putnika.

I dok neki avio-prevoznici nisu uradili potrebne pripreme za slučaj vanrednih situacija, pa njihovi algoritmi određuju cene kao da se radi o velikoj potražnji karata u slučaju neke regularne situacije, kompanija Jet Blue snizila je cene karata na 99 dolara za direktne letove sa Floride kako bi se ljudi što brže evakuisali pre nego što i do njih stigne razarajući uragan.

Pročitajte i:  Odgovor Maska na tužbu Twittera

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,