ePlaneta

IRS i novi propisi za porez na kriptovalute 

Kripto platforme će morati da prijavljuju transakcije Službi unutrašnjih prihoda, počevši od 2026. Međutim, decentralizovane platforme koje same ne drže imovinu biće izuzete. 

 To su glavni izvodi iz novih propisa koje su IRS i Ministarstvo trezora SAD finalizirali u petak – u suštini implementirajući odredbu Zakona o infrastrukturnim investicijama i poslovima Bajdenove administracije, koji je usvojen 2021. 

 Dobici od prodaje kripto i drugih digitalnih sredstava oporezuju se čak i bez ovih novih propisa; međutim, nije postojala stvarna standardizacija u vezi sa načinom na koji su te dobiti prijavljivane pojedinačnim investitorima i vladi. Počevši od 2026. (pokrivaju transakcije u 2025.), kripto platforme moraju da obezbede standardni obrazac 1099, sličan onima koje šalju banke i tradicionalne brokerske kuće. 

 Osim što olakšava plaćanje poreza na kriptovalute, IRS je takođe rekao da pokušava da suzbije utaju poreza. 

 „Moramo se pobrinuti da se digitalna imovina ne koristi za skrivanje oporezivog prihoda, a ovi konačni propisi će poboljšati otkrivanje neusaglašenosti u visokorizičnom prostoru digitalne imovine“, rekao je komesar IRS-a Danni Verfel u izjavi. 

Pročitajte i:  Nemačka vlada poseduje oko 2 milijarde dolara u bitcoinima

 Ali opet, ovi propisi se primenjuju na „skrbničke“ platforme (kao što je Coinbase) koje zapravo preuzimaju imovinu klijenata. Nakon lobiranja iz kripto industrije, decentralizovani brokeri koji ne preuzimaju posed su isključeni iz ovih pravila.  

 U stvari, Blockchain Association (grupa za lobiranje u industriji) nazvala je isključenje „svedočenjem neverovatno moćnog glasa naše industrije i zajednice“. 

 Ministarstvo finansija i poreska uprava rekli su da će ove decentralizovane brokere pokriti u posebnom skupu propisa. 

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *