BIZIT Seminar

Irska kaznila Metu sa 405 miliona evra

Najveća novčana kazna koju je protiv kompanije Meta izrekao evropski regulator.

PCPress.rs Image

Kazna zbog podešavanja Instagrama

Meta je kažnjena sa 405 miliona evra od strane Irske komisije za zaštitu podataka zbog kršenja odredbe GDPR, odnosno narušavanja privatnosti dece. Prema izveštajima, to je druga najveća kazna koja proizilazi iz evropskih GDPR zakona a treća (i najveća) kazna koju je protiv Mete nametnuo regulator.

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka potvrdio je kaznu i rekao da će dodatni detalji o odluci biti dostupni sledeće nedelje. Kazna proizilazi iz podešavanja privatnosti Instagrama odnosno naloga koje koriste deca.

Regulator je istraživao Instagram zbog dece koja koriste poslovne naloge, zbog čega su lični podaci kao što su adrese e-pošte i brojevi telefona bili javno vidljivi. Takođe, istraga je obuhvatila politiku Instagrama prema kojoj svi novi nalozi, uključujući tinejdžere, nisu javno vidljivi.

„Ova istraga se fokusirala na stara podešavanja koja smo ažurirali pre više od godinu dana i od tada smo objavili mnoge nove funkcije koje pomažu da tinejdžeri budu bezbedni i njihove informacije privatne“, rekao je portparol kompanije.

Pročitajte i:  Šifrovana ćaskanja Messengera dobijaju teme i emoji

Svako ko je mlađi od 18 godina automatski ima postavljen privatan nalog kada se pridruži Instagramu. Tako da samo ljudi koji ih poznaju mogu da vide šta objavljuju. Odrasli ne mogu da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate. U potpunosti smo se angažovali sa regulatorima tokom njihove istrage i pažljivo razmatramo njihovu konačnu odluku.”

Novčana kazna, na koju bi Meta mogla da uloži žalbu, dolazi nakon što se Instagram suočio sa intenzivnim ispitivanjem zbog rešavanja problema bezbednosti dece.

Kompanija je prošle godine zaustavila rad na aplikaciji Instagram Kids nakon tvrdnji ignorisala sopstveno istraživanje koje ukazuje da aplikacija može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje nekih tinejdžera. Od tada, aplikacija je dodala više bezbednosnih funkcija, uključujući promenu podrazumevanih podešavanja na nalozima tinejdžera u privatne.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,