BIZIT 2022

Isprobajte funkciju „Ransomware protection“ u Windows 10

Pretnja Ransomware-a i dalje raste širom sveta. Hakeri su koristuli data encrypted metode hakovanja da bi iznudili novac iz bolnica, preduzeća, pa čak i cevovoda za prirodni gas. Efekti mogu biti poražavajući. Iako se obični potrošači obično ne smatraju primarnim ciljevima hakera (uz neke izuzetke), ipak je korisno da se najbolje zaštitite od ovih napada. Ali kako?

PCPress.rs Image

Funkcija blokira aplikacije da ne menjaju određene foldere

Postoje očigledne metode, naravno: pravite rezervne kopije podataka van mreže, držite važne fajlove na više bezbednih lokacija i izbegavajte preuzimanje sumnjivih medija ili otvaranje phishing emailova. Ako su ti koraci nepraktični, nemogući ili jednostavno ne pomažu (možda ste ih već uradili), možda imate drugu mogućnost. Kao što je Forbes primetio, Windows 10 ima ugrađenu „funkciju zaštite od Ransomware-a“, dostupnu svim korisnicima sa ažurnom verzijom OS-a. Ova karakteristika postoji već neko vreme, ali čini se da je svima promakla.  Šta je Ransomware protection i kako to funkcioniše?

Da bismo odgovorili na prvo, potrebno je samo da pogledamo njegovo ime: to je Windows bezbednosna funkcija koja želi da pomogne korisnicima da se zaštite od Ransomware napada (i, u nekim slučajevima, obnove svoje podatke posle napada). Što se tiče toga kako to funkcioniše, Microsoft nudi nešto što se zove “Controlled folder access”, što vam omogućava da odredite određene foldere kojima mogu da pristupaju samo „pouzdane aplikacije“. Tehnički gigant kaže da ovo sprečava promenu sadržaja foldera ili, što je posebno značajno, šifrovanje bilo kojim zlonamernim softverom, uključujući i ransomware. Ako u potpunosti verujete sigurnosti određene aplikacije, možete joj dozvoliti da zaobiđe ovu zaštitu tako što će je učiniti „dozvoljenom aplikacijom“.

Pročitajte i:  Ažuriranja za Windows mogu da pokvare Wi-Fi, ali ipak bi trebalo da ih instalirate

Dozvoljene aplikacije moći će normalno da pristupe svim datotekama. Kao što Microsoft upozorava, ovu dozvolu dodelite samo onim aplikacijama koje ste lično proverili, jer nikada ne znate kada bi neki softver mogao da bude ugrožen (i time kompromitovati sve vaše nizvodne podatke). Šta je sa onima koji su već pogođeni ransomwareom? Da li im Microsoft nudi olakšanje? Ako ste korisnik OneDrive-a koji redovno izrađuje rezervne kopije podataka, odgovor je da. Microsoft kaže da OneDrive ima „ugrađene alate za otkrivanje i oporavak od ransomwarea“ (pod pretpostavkom da ste ga povezali sa Windows mašinom).

Izvor: Techspot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,