Istorija Sinergije – od 01 do 13

U ponedeljak, 21. oktobra, počinje Microsoft Sinergija 13.

Sinergija_2013_NajavaPod sloganom „NEW EXPERIENCE“, ove godine Sinergija donosi obeležja novog Windowsa 8.1, uključujući i mnoge druge proizvode i rešenja koje će Microsoft izbaciti na tržište, pod kapom računarstva u oblaku. Poruka ovogodišnje konferencije će biti usmerena na poslovnu primenu Microsoft proizvoda i razvoj poslovnih rešenja baziranih na ovim novim tehnologijama.

Koliko je ova Microsoft konferencija značajna za IT svet najbolje govori konstantan rast Sinergije, kako po broju učesnika i predavača, tako i po ugledu koji ima čitavom regionu.

Prva Sinergija je održana 2001. godine i označila je dolazak kompanije Microsoft na naše tržište. Bila je to najveća informatička manifestacija održana u Srbiji do tada.

 Sinergija 02 održana je 2002. godine, kada su tokom dva dana posetioci mogli da se upoznaju sa najnovijim proizvodima i tehničkim rešenjima kompanije Microsoft. Konferencija, kojoj je prisustvovalo više od 3000 ljudi, protekla je u znaku .NET strategije i njenih komponenata.

 Sinergija 03 je bila u znaku broja 3 – treća po redu, tri dana trajanja, tri promocije novih Microsoftovih proizvoda: Windows server 2003, Visual Studio .NET 2003, Office 2003.

Pročitajte i:  Halo Infinite kampanja - prvi put u poslednjih godinu dana

 Sinergija 04  iz 2004. godine, donela je IT zajednici zemlje i regiona preko 60 predavanja, okruglih stolova i panel diskusija. Događaj su obeležile predstavljanje višejezičke eBiblije, kao i promocija dve nove kampanje: Inkubator srpskog Softvera (ISS) i Home Use Program (HUP).

Sinergija 05 je održana u Beogradu, a njen slogan je bio „connected“, kako bi naglasak bio stavljen na umetnost povezivanja i saradnju. Centralno mesto na su tada dobile prezentacije novih Microsoftovih proizvoda i to verzije koje su prilagođene srpskom tržištu..

 Sinergija 06 je premestila ovaj Microsoft događaj na tri godine u Novi Sad, gde je održano oko 100 predavanja u okviru 10 tematskih celina. Učesnici su imali priliku da se upoznaju s nekim od novina koje koje su donosili programi Windows Vista i Office 2007.

Posetioci Sinergije 07 su imali prilike da saznaju detalje o nekoliko noviteta, kao što su Windows Server 2008, SQL Server 2008 i Visual Studio 2008. Naravno, u fokusu su bili i Windows Vista i Microsoft Office 2007.

 Sinergija 08 je unela mnoge nove detalje i pri tom ostvarila razne rekorde u broju posetilaca i predavača, dok je Sinergija 09  vratila ovu Microsoftovu koferenciju u Beograd, kada je pod sloganom „Fresh from Microsoft“ kroz 13 tema obuhvaćeno 120 prezentacija. Windows 7 je bio apsolutno najveća zvezda konfererencije te godine.

Pročitajte i:  SEGA i Microsoft pokreću igrice na cloud-u

Trend rasta se nastavio i sa Sinergijom 10, kada je broj posteilaca oborio rekord i održano preko 120 tehničkih predavanja. Tema jubilarne Sinergije bio je Cloud computing.

Sinergija 11 uvodi koferenciju u drugu deceniju postojanja pod sloganom “New energy”. Tokom četiri dana trajanja, posetilo ju je više od 4000 ljudi koji su slušali 80 predavača. Sinergiju 11 su obeležili Biznis dan i Dan javnog sektora, dok je tehnički deo konferencije bio podeljen u devet celina, a akcenat stavljen na Cloud rešenja (uključujući Office 365, Windows Azure, SQL…).

Tokom dva dana, pod sloganom „Moving up“, Sinergija 12 u je stavila u fokus pomeranje tehnologije u „oblak“. U skladu sa dostupnošću Cloud Computing-a na našem tržištu, stavljen je akcenat na implementaciju Cloud tehnologije kako u komercijalnom, tako i javnom sektoru. Sinergija 12 poklopila se i sa svetskom premijerom novog operativnog sistema, pa su posetioci konferencije imali prilike da saznaju više informacija o Windows-u 8, i to u svim njegovim pojavnim oblicima, od klasičnih računara, preko tableta do telefona.

Pročitajte i:  Microsoft će pokrenuti PC Health Check app na svim Windows 10 računarima

Sinergija 13, kao i svaka do sada, ima nove ciljeve i zadatke. Osmišljena je sa ciljem da edukuje i omogući IT zajednici Srbije i regiona da ostvari što bolje razumevanje sa svojim poslodavcima, klijentima i poslovnim partnerima kroz različite sadržaje koji podstiču primenu tehnologije u poslovne svrhe. Jedan dan će biti posvećen upravo biznisu, kao i razvoju IT sektora u Srbiji, u cilju stvaranja sinergije IT i Biznisa, ali i predstavljanju perspektive koje savremene tehnologije donose kada je u pitanju ekonomski rast. Ove godine konferencija će ponuditi i susret sa javnim sektorom u cilju kreiranja dobrih ideja i planova za bolji razvoj IT industrije u zemlji i regionu.

Sinergija 13 biće održana u hotelu Hyatt Regency Beograd, od 21. do 25. oktobra. Detaljnu agendu možete pronaći ovde.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,