Istovremeni prikaz formule i rezultata u Excelu

Kada želimo da prikažemo sadržaj formule jednog polja, najzgodnije je da se pozicioniramo kursorom na njega i u Insert function polju ispod ribbon‑a videćemo izračunavani izraz.

ExcelVBA-resenjeAko želimo na ekranu da vidimo formule koje se nalaze u svim poljima, dovoljno je da pritisnemo Ctrl+~ (~ je znak tilda koji se nalazi ispod čuvenog tastera Esc).

Ukoliko želimo da vidimo i formule i rezultate, moramo da pribegnemo malo složenijoj „gimnastici“.

Jedno od rešenja jeste da kreiramo vlastitu, korisnički definisanu VB funkciju koja će automatski modifikovati tabelu umesto nas.

Sa Alt+F11 ulazimo u VBA editor i desnim klikom na Project Explorer pozivamo kontekstni meni u kojem pronalazimo Insert, a nakon njega i Module. U otvoreni prozor unećemo sledeći kod:

Function GetFormula(cell)
   GetFormula = _
   cell.Formula
End Function

Sada možemo da pozivamo ovu funkciju formulom =GetFormula(A1) kada god nam je potrebno da prikažemo koja formula se krije iza izračunatog rezultata paralelno prikazanog u polju A1. Prevlačenjem formule možemo da razotkrijemo sva interesantna polja, a da pri tome ostavimo sve postojeće rezultate i ne narušimo formatiranje, za razliku od globalnog Ctrl+~ koje skoro sva polja drastično proširi i tako izbaci iz vidokruga dobar deo tabele.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Istovremeni prikaz formule i rezultata u Excelu

  • 15. April 2015. at 14:22
    Permalink

    A može i jednostavnije: iskoristi se postojeća Excel funkcija FORMULATEXT!

    Ipak, pozdravljam inicijativu da se pokaže kako u Excel-u korisnici mogu sami da kreiraju svoje funkcije!

Comments are closed.