Istraživači napravili jestivog robota

Istraživači švajcarske federativne politehničke škole u ​​Lozani predstavili su robota na International Conference on Intelligent Robots and Systems u Kanadi koji je u potpunosti napravljeni od jestivih materijala. Robot je zasnovan na sličnim konceptima soft robotike koje testiraju istraživači širom sveta kako bi napravili mašine koje mogu da komuniciraju sa našim krhkim ljudskim bićem, a da nas ne povrede.

PCPress.rs Image

Soft robotika zasniva se na jednostavnom izazovu, kako napraviti robote od mekih materijala. Većina robota u naučnoj fantastici, poput R2-D2 iz Star Wars-a pa sve do stvarnih robota kao što je Roomba koji usisava naše kuće, izrađeni su od tvrdih, izdržljivih metala i plastike. Ali, ako ćemo već imati veoma korisne robote u svakodnevnom životu, koji kuvanju obroke ili pomažu da se nešto dohvati sa gornje police, ne želimo da se osećamo kao da je nas pao mali automobil ako se desi greška i robot se zanese. Da bi roboti efikasno funkcionisali u našem svetu, moraće da budu isto toliko krhki kao i mi.

Pročitajte i:  Super Mario Kart mural: Igrali se roboti

Razlika između regularnih robota i ovog je u tome što je ovaj robot napravljen od potpuno jestivog želatina i glicerinskih materijala. Sve, od prstiju, do senzora, baterija i tranzistora, je svarljivo. Međutim, to ne znači da će ovaj robot biti ukusan, što će svako ko je imao nesreću da jede bezukusan želatin znati.

Iako robot ove veličine nije nešto što trenutno možemo da jedemo i da bude funkcionalan unutar ljudskog organizma u jednom komadu, obećava budućnost u kojoj bismo mogli da progutamo manje robote i koji bi mogli da otklanjaju različite smetnje u organizmu. Ovi materijali su takođe biorazgradivi, što znači da bi roboti u budućnosti mogli da budu za jednokratnu upotrebu ili čak, da u isto vreme budu dostavljači hrane i sama hrana.

Izvor: Quartz

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,