Brze mreže 2020

Istraživači napravili nosive senzore koji se nanose običnom olovkom

Tim istraživača sa Univerziteta u Misuriju, objavio je rad u kome pokazuju kako koriste običnu olovku za kreiranje bioelektričnih nosivih senzora, koji mogu da se iskoriste za medicinske svrhe.

Papir i olovka kao senzor

Obične „drvene“ olovke sa grafitnim srcem koje sadrže više od 90% grafita, proizvode značajnu količinu energije prilikom pisanja po papiru. Grafit u tom slučaju može da se iskoristi kao senzorna elektroda, dok papir predstavlja fleksibilnu provodnu strukturu koja podržava elektrode. Nakon obimnih istraživanja tim je otkrio da su se najbolje pokazale olovke čije srce sadrži 93% grafita.

Činjenica da se koristi običan papir nije ograničavajuća. Istraživači tvrde da se na ovaj način mogu kreirati senzori za različite namene, od praćenja temperature tela, pa do nivoa glukoze. A najveća prednost je što rade u realnom vremenu i prikazuju sirove podatke.

Prednosti koje donosi ova tehnologija su velike. U pitanju je jeftin materijal koji je svuda i svima dostupan, a pri tome se i brzo razgrađuje, pa je ekološki prihvatljiv. Istraživači veruju da će ova tehnologija biti prihvaćena i da će biti upotrebljiva i u situacijama kao što je trenutna pandemija korona virusa.

Pročitajte i:  Kako funkcioniše Internet of Things (IoT)?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.