BIZIT 2022

Istraživači prave mikroskope koji će snimati 3D slike ćelija

Postoji ograničenje onoga što možete naučiti o ćelijama iz 2D slika, i zato bi 3D prikaz bio revolucionaran, sa mnogo više informacija o novim saznanjima. Sada su naučnici iz UT Southwestern-a razvili novi jednostavan i isplativ uređaj sposoban za snimanje fotografija iz više uglova koje se mogu naknadno ugraditi u postojeće laboratorijske mikroskope. Tim kaže da je njihovo rešenje, koje uključuje umetanje jedinice od dva rotirajuća ogledala ispred kamere mikroskopa brže i do 100 puta od pretvaranja slika iz 2D u 3D.

mikroskop snima 3d slike ćelija

Prikupljanje stotina fotografija, pa zatim obrada i spajanje

Trenutno ovaj proces uključuje prikupljanje stotina fotografija primeraka koji se mogu poslati kao niz slika u grafički program koji zatim vrši proračune kako bi se obezbedile višestruke perspektive gledanja. Čak i sa moćnim računarom, ta dva koraka mogu potrajati. Ali, koristeći njihov optički uređaj, tim je otkrio da mogu potpuno zaobići tu metodu. Štaviše, tvrde da je njihov pristup još brži jer zahteva samo jednu ekspoziciju kamere umesto stotina okvira kamere koji se koriste za čitav niz 3D slika. Otkrili su tehniku dok su uklanjali iskrivljenost slika snimljenih sa dva mikroskopa sa svetlosnim pločama. Tokom eksperimentisanja sa njihovom optičkom metodom, shvatili su da kada se koristi netačna količina uklanjanja kosa, projektovana slika stvara greške.

Koristeći njihov modifikovani mikroskop, tim je snimio jone kalcijuma koji prenose signale između nervnih ćelija u posudi za kulturu i pogledao cirkulatorni sistem embriona zebraste ribe. Takođe su snimili ćelije karcinoma u pokretu, što je pokazatelj da će ova nova funkcionalnost imati široku primenu u budućnosti, i da će u dosta situacija pomagati istraživačima da bolje shvate i razumeju procese i reakcije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: