Istraživači stvorili bakteriju koja štiti želudac od antibiotika

Škotski mikrobiolog Aleksandar Fleming je 1928. otkrio ono što danas poznajemo kao penicilin. Flemingov rad i rad njegovih naslednika će zauvek promeniti način na koji lečimo bakterijske infekcije. I do danas, antibiotici su jedno od najmoćnijih oružja koje imamo da zaštitimo ljude od mnoštva štetnih bakterija.

Istraživači stvorili bakteriju koja štiti želudac od antibiotika

Bakterija štiti organizam od neželjenog dejstva antibiotika

Ali ti isti antibiotici mogu desetkovati „dobre“ mikroorganizme koji žive u našim crevima, otvarajući vrata mnoštvu potencijalnih zdravstvenih komplikacija, uključujući bolne napade dijareje za koje mogu biti potrebni meseci da se razreše. Poslednjih godina, neki lekari su počeli da prepisuju probiotike kako bi nadoknadili štetu koju antibiotici mogu da nanesu crevnim bakterijama, ali problem sa tim pristupom je što su oni podjednako osetljivi na antibiotike i nisu zamena za te mikrobe.

Istraživači sa Univerziteta Harvard i Tehnološkog Instituta Masačusec objavili su rad koji su obavili na „živom ćelijskom terapeutskom uređaju“ koji obećava da će zaštititi ljude od štetnih neželjenih efekata koje antibiotici mogu imati na naša creva. Oni su modifikovali soj bakterija koji se često koristi u proizvodnji sira kako bi isporučio enzim koji može da razgradi beta-laktamske antibiotike. Mnogi od najčešće prepisivanih antibiotika u SAD, uključujući penicilin, spadaju u tu porodicu. Koristeći uređivanje gena, dodatno su modifikovali način na koji njihova bakterija sintetiše enzim kako bi sprečila da tu sposobnost prenese na druge bakterije. Rezultat je tretman koji smanjuje štetne efekte antibiotika, a istovremeno omogućava tim lekovima da rade svoj posao.

Pročitajte i:  Magnetne bakterije ciljaju tumore

U studiji koja je uključivala miševe, istraživači su otkrili da su njihove bakterije „značajno“ smanjile štetu koju je ampicilin naneo crevnim mikrobima ispitanika i omogućili tim zajednicama da se potpuno oporave nakon samo tri dana. Nasuprot tome, kod miševa koji su primili samo antibiotik, istraživači su videli mnogo veći gubitak mikrobne raznolikosti. Tim se nada da će uskoro imati spreman materijal za komercijalnu upotrebu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,