ePlaneta

Istraživanje – veštačka inteligencija može da dizajnira mikročipove bolje i brže od ljudi

Veštačka inteligencija može da dizajnira računarske mikročipove koji rade najmanje jednako dobro kao i oni koje su osmislili ljudi.

PCPress.rs Image

AI je bolji od drugih automatizovanih metoda „jer uči iz iskustva“

Prednost veštačke inteligencije je u tome što takve nacrte može da osmisli hiljadama puta brže. Ovo novo Google-ovo istraživanje već pomaže u dizajniranju mikročipova za sledeću generaciju AI računarskih sistema kompanije. Proces dizajniranja fizičkog rasporeda delova čipa, poznat kao osnovno planiranje (floor planning), ključan je za krajnje performanse uređaja. Ovaj složeni zadatak često zahteva mesece intenzivnih napora stručnjaka. U novoj studiji, istraživači su programirali AI da osnovno planiranje tretira kao igru, rekla je koautorka studije Azalia Mirhoseini, naučnica iz Google Research Brain Team-a.

U ovom pristupu, računarska jezgra čipa, memorijski kontroleri i ostali elementi su delovi, platno na kojem se oni nalaze je ploča, a pobednički rezultat su optimalne performanse u skladu sa nizom vrednosti, kao što su veličina čipa i potrošnja energije. Kako je AI analizirao veći broj i raznolikost mikročipova, postao je brži i bolji u dizajniranju čipova. Ova strategija se pokazala boljom od prethodnih automatizovanih tehnika „zato što uči iz iskustva“, rekla je koautorka studije Anna Goldie, naučnica takođe iz Google-ovog Brain Team-a. Prethodni pristupi nisu učili na primerima.

Pročitajte i:  Meta i Google sklapaju AI ugovore sa holivudskim studijima

Za manje od šest sati, nova metoda može da generiše izradive osnovne planove za čipove, koji su uporedivi ili superiorniji od onih koje su napravili stručnjaci u svim ključnim detaljima, uključujući  performanse, potrošnju energije i površinu koju čip zauzima. To bi potencijalno moglo uštedeti hiljade sati ljudskog napora, za svaku generaciju mikročipova. Neki od ovih dizajna u početku nisu bili intuitivno bolji, ali su ipak doneli zaista dobre rezultate, rekla je Mirhoseini. Dizajniranje veštačkom inteligencijom inspirisalo je stručnjake za nove ideje, poput postavljanja komponenata u obliku krofne kako bi se smanjila udaljenost između njih.

Google sada proizvodi ove čipove koje je dizajnirala veštačka inteligencija. Istraživači su sugerisali da moćniji AI dizajniran hardver može zauzvrat podstaći veći napredak same veštačke inteligencije. Nova strategija takođe može da pomogne u rešavanju drugih problema koji uključuju traženje najbolje upotrebe ograničenih skupova resursa, poput planiranja gradova ili ispitivanja i distribucije vakcina, dodali su naučnici. Svoja otkrića detaljno su objavili u izdanju časopisa “Nature” od 10. juna.

Pročitajte i:  Google Translate dobija podršku za 110 novih jezika

Izvor: Abcnews

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,