Top50 Glas publike

IT bezbednost – ključni faktor za uspešnu digitalnu transformaciju

Obim podataka ubrzano se povećava zahvaljujući industriji 4.0 (IoT) i digitalizaciji, a istovremeno, digitalni podaci sve više dobijaju na značaju, tako da se već porede s „naftom dvadeset prvog veka“. Strah od gubitka podataka sve više stavlja u fokus IT bezbednost i način na koji kompanije mogu da se zaštite. Kako Rittal odgovara na ove izazove?

PCPress.rs ImageDigitalizacija poslovanja, zajedno sa umrežavanjem IoT i industrijom 4.0, pruža brojne mogućnosti hakerima da dobiju pristup informacijama koje mogu da zloupotrebe ili sabotiraju poslovne i administrativne procese u jednoj kompaniji. Kao rezultat, pored već postojećih fizičkih rizika, stvaraju se uslovi za dosad najveće pretnje po bezbednost informacija. Samim tim, IT bezbednost je ključni faktor za uspešnu digitalnu transformaciju. Kao primer, u modernim fabrikama potrebno je sve više i više IT sistema za automatizaciju u proizvodnji i svi oni zahtevaju odgovarajuću zaštitu.

Svako ko želi da poveća kompanijsku IT bezbednost, najbolje bi bilo da počne od nivoa fizičke sigurnosti. Taj pristup obuhvata zaštitu od elektromagnetnog zračenja EMC i vibracija, kao i od požara, vode, prašine, korozivnih gasova, provale i krađe.

Zaštita od okruženja – požara, vode, prašine, korozivnih gasova…

Rittal Edge data centar ističe se kao multifunkcionalno rešenje koje se koristi kako u serverskim salama, tako i u industrijskim okruženjima, zahvaljujući visokom stepenu zaštite od toplote, prašine i prljavštine, kao i rešenju za gašenje eventualnih požara unutar rek ormana.

PCPress.rs ImageRešenje „ključ u ruke“ s prekonfigurisanom, standardizovanom i skalabilnom infrastrukturom za brzu izgradnju Edge data centra, takođe se može koristiti i u sigurnim sobama. Sigurne sobe pružaju više nivoa dodatne zaštite po najvišim standardima, kao što je High Availibilty room ‑ zaštita od spoljašnjeg požara, poplave, detonacije, provale, korozivnih gasova, elektromagnetnog zračenja, padajućih krhotina…

Monitoring za sigurnost IT operacija

Monitoring svih IT sistema od vitalnog je značaja za neprekidno funkcionisanje IT operacija. Rittal‑ovo rešenje modularnog sistema CMC III (Computer Multi Control) nadgleda sve komponente i fizičke parametre unutar reka i automatski šalje alarm u slučaju incidenta.

Za potrebe centralizovanog nadgledanja, počevši od manjeg data centra, Rittal je razvio softver RiZone koji predstavlja Data Center Infrastructure Management (DCIM). Aplikacija je modularna i fleksibilna za korišćenje zbog čega može nadgledati kompleksne IT infrastrukture, kad je to potrebno.

Kako osigurati hlađenje: sigurnost za aplikacije

U Rittal portfoliju postoji specijalno rešenje za zaštitu od pregrevanja aktivne IT opreme, koje se koristi prilikom nepravilnosti u radu sistema klimatizacije. U slučaju otkazivanja sistema klimatizacije, nakon aktiviranja alarma, sistem će automatski otvoriti vrata kako bi koristio spoljašnji vazduh za hlađenje, pritom omogućavajući brzo i kontrolisano gašenje servera. Istovremeno, omogućava se pravljenje rezervnih kopija kako bi podaci ostali sačuvani.

PCPress.rs Image

www.vesimpex.rs

(Objavljeno u PC#247)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,