N Central domination

IT infrastruktura: Imate li pouzdano napajanje kritične opreme?

Napajanje u data centru predstavlja najvažniji faktor pouzdanog rada jer treba da obezbedi konstantno, besprekidno snabdevanje električnom energijom svakog pojedinačnog komada IT opreme.

PCPress.rs Image

Kao što to obično biva, nismo svesni nekog problema sve dok nam se ne dogodi i to uglavnom kad se najmanje nadamo ili kad nam je najpotrebnije da sve funkcioniše besprekorno. Problem ne bi bio problem kada ne bi izazivao negativne posledice, što se posebno odnosi na rad informacionih sistema jer njihovim prekidom u radu, posledice mogu biti veoma skupe.

Neke industrije i delatnosti mogu da istrpe kraće prekide u napajanju bez većih posledica, ali s napretkom tehnologije i sve većim prodorom IT-ja u svakodnevni život i poslovanje, sve veći broj kompanija ne može sebi da dozvoli takav luksuz. Zamislite, npr. jednu banku, telekomunikacionu kompaniju ili bilo koju drugu kojoj poslovanje zavisi od odziva u realnom vremenu, da li bi mogle da opstanu na tržištu ukoliko ne bi imale obezbeđeno pouzdano napajanje i kontinuiran rad?

PCPress.rs Image

Prema tome, kada govorimo o pouzdanom radu informacionog sistema, tj. data centra, najbitniji faktor je besprekidno napajanje. Svi ostali elementi, poput sistema klimatizacije, PP zaštite, monitoringa i bezbednosti takođe su veoma važni, ali data centar bez njih može raditi kraće ili duže vreme bez posledica, što nije slučaj i s napajanjem električnom energijom. Samim tim, posebnu pažnju treba posvetiti ovom elementu još u ranoj fazi planiranja, a naročito prilikom odabira proizvođača opreme.

Kada bi mrežno napajanje bilo sto posto pouzdano i bez prekida u snabdevanju (zbog najavljenih i nenajavljenih radova, havarija, više sile itd.), onda bi ovaj tekst bio suvišan, ali pošto to nije slučaj, moramo na vreme planirati i misliti o pouzdanom napajanju data centra i zaštiti vredne opreme i podataka kako kasnije ne bismo trpeli česte ispade data centra i neplanirane troškove.

Pročitajte i:  Vesimpex: Fabrika za (blisku) budućnost - Industrijska revolucija 4.0 u praksi

Kako mi to radimo?

Uvek težimo da obezbedimo redundantne grane napajanja do svakog krajnjeg potrošača, što naravno zavisi pre svega od postojeće infrastrukture na lokaciji objekta a i od samog investitora i važnosti opreme koja se napaja. Kada je reč o napajanju primarnog data centra i kritične IT opreme, tu nema mesta kompromisima. Neophodno je dobrim planiranjem obezbediti autonomiju data centra pre svega rezervnim UPS i agregatskim napajanjem, a zatim i potpuno redundantnu granu napajanja, kao i njihovu redundantnu distribuciju (grane A i B).

PCPress.rs Image

Zahvaljujući velikom iskustvu, znanju i vrhunskoj opremi najvišeg kvaliteta, Vesimpex je u mogućnosti da u potpunosti isplanira, projektuje i izgradi prema zahtevima standarda kompletan razvod napajanja od ulaska privoda u vaš objekat pa do krajnjih IT potrošača.

Od početka do kraja

Kao početnu tačku na kojoj privod napajanja ulazi u objekat možemo smatrati razvodni orman od koga se pruža elektroinstalacija dalje ka data centru. Vesimpex-ova specijalnost je projektovanje i izrada svih vrsta elektroormana za napajanje, upravljanje, telekomunikacije, kao i njihovo ispitivanje i testiranje u najsavremenijoj radionici, što vam omogućava da na jednom mestu imate partnera za kompletan projekat napajanja „ključ u ruke”.

PCPress.rs Image

Verovatno najvažniju ulogu u sistemu napajanja data centara imaju UPS uređaji, koji imaju dve osnovne funkcije, pre svega da filtriranjem štite potrošače od nepravilnosti s mreže, a zatim i da obezbede autonomiju u slučaju kratkotrajnih prekida u napajanju, koji su i najčešći. Od pravilnog izbora tipa UPS uređaja, njegove snage i kvaliteta umnogome će zavisiti i kako će IT potrošači raditi. Od sve veće važnosti je da se koriste visokokvalitetna, skalabilna i modularna rešenja koja će moći da zadovolje sve potrebe IT okruženja, kako trenutne tako i buduće.

Pročitajte i:  Kakva je budućnost edge računarstva?

Zahvaljujući našem širokom portfoliju, raspolažemo UPS uređajima koji mogu da zadovolje bilo koju potrebu za snagom i autonomijom. Naša preporuka su modularni UPS uređaji kojima se postižu višestruke koristi. Pre svega, to je distribuirana arhitektura, što znači da se sve kritične komponente nalaze u svakom pojedinačnom modulu snage, čime se eliminišu sve potencijalne slabe tačke i dobijaju visoka raspoloživost i pouzdanost.

PCPress.rs Image

Decentralizovana paralelna arhitektura – DPA, jedina nudi pravu modularnost i fleksibilnost, dodavanje i zamenu modula snage i baterija dok je UPS sistem u funkciji i bez prekida u napajanju. Dalje, modularni UPS uređaji obezbeđuju redundansu minimalno n+1 ali i 2N ili 2N+1, što praktično znači da u slučaju otkaza jednog od modula snage, uvek imate barem jedan modul u aktivnoj rezervi, zahvaljujući čemu UPS nastavlja normalno da radi bez ikakvih posledica.

U situacijama kada prekidi mrežnog napajanja traju duže od autonomije UPS uređaja, rešenje su električni agregati (dizel, benzinski, gasni), u Srbiji najčešće dizel – DEA. Opšte je poznato da je UPS autonomija skupa, zato što su baterije za akumulaciju energije skupe, pa se iz tog razloga UPS uređaji koriste samo za kraće prekide napajanja ili samo za period startovanja agregata, dok se za duže prekide u napajanju koriste dizel električni agregati – DEA. Zbog važnosti startovanja agregata u bilo kom trenutku, bez obira na vremenske prilike, Vesimpex u svojim rešenjima implementira samo agregate najrenomiranijih i najkvalitetnijih proizvođača.

Pročitajte i:  Veliki diskovi za malu kancelariju

PCPress.rs Image

Power Distribution Unit – PDU, poslednja karika u lancu napajanja ali podjednako bitna jer se aktivna oprema napaja direktno sa PDU letvi. U ovom segmentu mogućnosti su brojne jer se potrošnja grana do svakog od potrošača, pa je pored standardnih basic PDU letvi koje samo distribuiraju napajanje, moguće koristiti PDU letve za merenje parametara potrošnje zbirno ili pojedinačno, ali i upravljive PDU kod kojih se svaki slot može deaktivirati i aktivirati daljinski. Takođe postoje i modularne, kad možete da birate module s različitim slotovima za napajanje i njihovo kombinovanje. PDU letve s takvim funkcijama mogu lako da se integrišu u viši sistem monitoringa ili Rittal RiZone ili neki drugi DCIM putem IP interfejsa i mogu biti kontrolisani i monitorisani centralizovano.

Zaključak je da su svi elementi sistema napajanja, bez obzira na njihovu kompleksnost, podjednako bitni i da u potpunosti možemo primeniti onu izreku – lanac je jak koliko i najslabija karika.

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,