IT klinika: Ransomware i ostale napredne pretnje

Navikavanje korisnika na obavezno korišćenje antivirusnih programa bilo je sporo: mnogi su tu praksu uveli tek pošto su se suočili sa zarazom. I, taman pošto su korisici naučili da odmah po instalaciji Windows-a postave i antivirusni program (deo zasluge za to nosi i Microsoft jer je u novije verzije Windows-a ugradio Action Center koji korisnicima „dosađuje“ porukama da odmah instaliraju antivirus), zli hakeri su izmislili nove i još opasnije pretnje sa kojima klasični antivirusni programi ne umeju da izađu na kraj

upomoc

Najopasniju od savremenih pretnji predstavlja crypto ransomware: zlonamerni kod koji će šifrovati vaše podatke, a zatim će od vas zatražiti otkupninu, tj. novac da bi ih vratio u prvobitno stanje; ništa manje nisu opasni ni brojni „obični“ virusi koji deluju brzo i naprave štetu pre pre nego što antivirusne kompanije uspeju da ih „ulove“ i ažuriraju definicije (zero-day), kao ni zlonamerni programi koji se maskiraju i distibuiraju putem phishing-a.

Kako se zaštititi od ovih naprednih pretnji? Uputstva ćete naći u priloženom PDF dokumentu IT klinike, ali nemojte se zaustaviti na tome: zlonamerni hakeri neprestano smišljaju nove pretnje, pa je vrlo poželjno da budete u toku. Kako? S vremena na vreme, obavezno svratite na sajt IT klinike.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Elon Musk Club: Mejl prevara s kriptovalutama

Tagovi: , , , ,