IT pregled dobitnika Oskara

PCPress.rs ImageFilmovi s naučnom i naučnofantastičnom tematikom nisu imali lak put do svog mesta u kinematografiji. Recimo, da li ste znali da Kjubrikova Odiseja u Svemiru 2001. Nije ni bila nominovana za Oskara za najbolji film 1969. godine? Osvrnućemo se na neke dobitnike ove prestižne nagrade u proteklih trideset pet godina, od legendarnih Ratova Zvezda do najnovije Društvene Mreže.

Godine 1978, film Ratovi Zvezda nije osvojio Oskara za najbolji film, iako je nominovan u deset kategorija. Osvojio je ukupno šest, uglavnom tehničkih, između ostalog one za scenografiju, kostimografiju, vizualne efekte i muziku. Iste godine je i Stiven Spilberg bio nominovan za najbolju režiju s filmom Bliski susreti Treće vrste.

Zanimljivo je da je 2002. Oskara za najbolji film osvojio Blistavi um koji se bavi životom čuvenog matematičara Džona Neša. Konačno, 2004, film Gospodar prstenova nominovan je u jedanaest kategorija i osvojio svih jedanaest nagrada, uključujući one za najbolji film, režiju i adaptirani scenario. Film je naišao na izuzetan prijem širom sveta i premašio je čak i gledanost dotle neprevaziđenog ostvarenja Ratovi zvezda.

Novi pomak dogodio se 2009. godine kad je  Hit Ledžer dobio Oskara za ulogu Džokera u filmu Betmen, Mračni Vitez u režiji Kristofera Nolana. Inače, to je prvi put u istoriji Oskara da je junak iz stripa osvojio nagradu. Zanimljivo je da je iste godine Oskara za životno delo dobio Rodžer Korman, legenda naučnofantastičnih i horor filmova B-produkcije, poznat po naslovima Invazija kraba-čudovišta, Kofa krvi

Pročitajte i:  Epic Games vam poklanja Ratove zvezda

Pošle godine je Avatar bio nominovan u devet kategorija, ali osvojio je samo tri nagrade ‒ za kameru, vizuelne efekte i scenografiju. Ove godine je Društvena mreža Dejvida Finčera nominovana u čak osam kategorija, iako su malobrojni očekivali da će se film o tvorcu Fejsbuka uopšte naći u konkurenciji za film godine. Osvojio je čak tri Oskara ‒ za najbolju montažu, adaptirani scenario i muziku. Zbog toga se nameće logično pitanje: da li se posle ovogodišnje ceremonije dodele Oskara nazire svetlija budućnost za filmove naučnog i naučnofantastičnog žanra?

Izvor: IT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,