Top50 Glas publike

IT projekti – stub saradnje Srbije i EIB-a

Predsednik Evropske investicione banke (EIB) Werner Hoyer i premijer Srbije Ana Brnabić, razgovarali su u Beogradu o trenutnim projektima koje Srbija sprovodi uz pomoć EIB-a. Brnabić je rekla da stub saradnje predstavljaju projekti u IT-u, istraživanju i razvoju koji iznose oko 65 miliona evra, ali i projekti vodosnabdevanja i tretiranja otpadnih voda koji iznose oko 50 miliona evra. Prema njenim rečima, 70 miliona evra biće uloženo u projekte informatičkog povezivanja škola u Srbiji.

PCPress.rs Image

Hoyer je rekao da su građani najvažniji deo kada se govori o projektima i da su oni, kada je reč o shvatanju digitalizacije, mnogo ispred nekih evropskih zemalja. „Znanje građana Srbije o digitalnom svetu je veće nego u mnogim drugim evropskim zemljama. Ovde govorimo o kreativnoj strani digitalizacije. To nije samo tehnička povezanost, već novi nivo kreativnosti“, rekao je predsednik EIB-a.

“Ako postoji jedna stvar gde se važnost EU vidi, to su projekti koji radimo sa EIB-om. U poslednjih deset godina vrednost zajedničkih projekata sa EIB iznosi sedam milijardi evra“, rekla je Ana Brnabić i dodala da je u ovom trenutku vrednost projekata koje Srbija sprovodi sa EIB-om, a koji su u različitim fazama, milijardu evra. Brnabić je istakla da većinu projekata u zdravstvu Srbija radi sa EIB-om i da je jedan od najboljih primera za to potpuno izgrađen Klinički centar Niš. Hoyer je naveo da se investitorima dopadaju projekti u Srbiji i da vidi perspektivu kada je reč o transportu i infrastrukturnim projektima u ovom regionu, kao i da je cilj da se građani Srbije što više približe životu u EU.

Pročitajte i:  Zemlje EU podržavaju plan o čipovima

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,