ePlaneta

IT sektor – izlaz iz višedecenijske ekonomske stagnacije Srbije

Agencija Reuters se bavila temom ubrzanog razvoja srpskog IT sektora i njegovom doprinosu ubrzanju rasta bruto proizvoda zemlje, navodeći da Srbija, iako mali igrač u svetskim, pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10% BDP-a od informacionih tehnologija.

PCPress.rs Image

Srbija, zemlja koja smatra pronalazača Nikolu Teslu jednim od svojih najpoznatijih sinova, gleda na tehnologiju kao sredstvo koje će joj pomoći da izađe iz višedecenijske ekonomske stagnacije u koju je upala nakon ratova na Balkanu 90-ih godina. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je uvoz tehnologije doneo zemlji u dosadašnjem toku godine milijardu evra (1,2 milijarde dolara) u poređenju sa oko 900 miliona evra u 2017. godini, čime se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede, navodi se u tekstu.

Srpske kompanije, dodaje se dalje, proizvode softvere za širok spektar industrija – od poljoprivrede do medicine, kao i aplikacije za prevoznike tipa “Uber”, za cloud tehnologije, onlajn igre… Bave se, takođe, pružanjem usluga call-centara i pomoći klijentima. U tekstu se napominje da pod premijerom Anom Brnabić, čiji prethodni radni angažman karakteriše promovisanje preduzetništva, Srbija pojačava podršku startap sceni i animira multinacionalne kompanije da započnu poslovanje u Srbiji, privlačeći strane investitore niskim platama i subvencije do 10.000 evra po zaposlenom.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

PCPress.rs Image

“Informatika i visoke tehnologije, kao i digitalna agenda su budućnost naše ekonomije“, izjavio je za Reuters predsednik Srbije Aleksandar Vučić. “IT sektor u Srbiji je proizvod naše inteligencije… moramo da nastavimo da obučavamo što više ljudi za rad u ovom sektoru”, dodao je on. U tekstu se, takođe, navodi da su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući Microsoft, IBM i Intel, ili već osnovale razvojne centre u Srbiji ili su dale licence za outsorsing usluge lokalnim firmama, nudeći tri puta veća primanja od prosečne mesečne plate od 420 evra, ali su i te visoke plate i dalje niže od onih koje bi plaćale u zemljama Evropske unije.

Navodeći da i kompanija Google podržava rastuću startap scenu u Srbiji udruživši snage sa organizacijom beogradske tehnološke zajednice Startit, Reuters je predstavio pojedine najuspešnije srpske IT firme koje su se probile na međunarodno tržište kao što su Nordeus, koji je razvio igru “Top Eleven Football Manager”, koja je na vrhu liste najprodavanijih u prodavnicama aplikacija, i firma Strawberry Energy, koja razvija proizvode na bazi solarne energije poput punjača za mobilne telefone, i slično.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

U tekstu se ističe da je prošle godine, prema analizi koju je objavila Komisija za zaštitu konkurencije, u Srbiji bilo više od 2.000 firmi u tehnološkom sektoru u odnosu na 700 kompanija 2006. godine, te da su prihodi udvostručeni na 1,5 milijardi evra. Neto izvoz svih usluga porastao je po godišnjoj stopi od 23,2% u prvoj polovini 2018. godine, vođen informacionim i komunikacionim tehnologijama i sektorom usluga, uz napomenu da se prema proceni centralne banke očekuje da će privreda Srbije ove godine porasti za 4% sa prošlogodišnjeg nivoa od 2,0%.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,