IT tržište se oporavlja posle zemljotresa

PCPress.rs ImageSvetsko tržište akcija i lanci snabdevanja počeli su da se oporavljaju posle razornog zemljotresa i cunamija, koji su opustošili čitave gradove i fabrike u Japanu.  Ali analitičari još nisu sigurni koliko će dalekosežne posledice to imati na svetskom tržištu rezervnih tehnoloških delova. Prve veće nestašice očekuju se krajem drugog kvartala ove godine, a veruje se da će treći kvartal biti jako loš. Nedostatak tih delova može da znači i da će se malo duže čekati na nove smart telefone, tablete i ostale popularne gedžete.

Iako je veći deo proizvodnje izmešten u Kinu, Južnu Koreju i druga tržišta s jeftinom radnom snagom, u Japanu postoji preko četrdeset  fabrika za proizvodnju računarskih delova  i smart telefona. Najviše je pogođena proizvodnja baterija, čipova i fleš memorija. Recimo, Apple-ov iPad sklapa se u Kini, ali veći deo komponenti  proizvodi se u Japanu.

Jedan ogranak  Sony-jeve fabrike nalazio se u gradu Sendaiju, koji je najviše pogođen zemljotresom i cunamijem. Upravo je ta fabrika i jedino mesto na svetu za proizvodnju traka za HD SR kamkordere i SxS fleš memorija za čitavu paletu video-kamera i ostalih popularnih gedžeta. Nažalost, kompanija još nije izjavila kad će moći da obnovi proizvodnju.

Pročitajte i:  Tehnološki giganti razvijaju sopstvene čipove

Erik Čen, analitičar kompanije Daiwa zadužene za procene tržišta u kriznim situacijama, veruje da će nestašica materijala i delova bitno uticati i na cene, tako da se od polovine godine mogu očekivati i veće cene na IT tržištu. Sad je red da menadžeri velikih kompanija iznesu svoje procene o tome  kad će se pogoni fabrika vratiti ranijim proizvodnim tokovima.

Izvor: IT News

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,