BIZIT 2022

IT velikani u srcu Šumadije

I Kragujevac je postao plodno tlo za IT, a među firmama koje se izdvajaju po onome što pružaju kako svojim klijentima, tako i zaposlenima, nalazi se i Emisia Consulting, vodeća kompanija u regionu specijalizovana za izradu softvera za prevođenje. Proveli smo jedan dan u njihovom radnom okruženju, pa da vidimo kako IT raste u Kragujevcu

emisia

Emisia consulting
Osnovana: 2008.
Sedište: Kragujevac, Srbija
Sajt: www.emisia.net
Delatnost: Izrada softvera za prevođenje

 

Emisia Consulting je privatna kompanija koja je svoju priču započela 2006. godine, u malom krugu entuzijasta koji su hteli da naprave nešto drugačije. Kombinujući znanje i iskustvo, zvanično su se registrovali u januaru 2008. godine a osam godina kasnije izrasla je u kompaniju koja broji 130 zaposlenih i koja ima stalno otvorene konkurse za IT stručnjake. Od januara ove godine tim ima 18 novih članova, a očekuje se da će se taj broj udvostručiti do kraja godine.

Velika porodica

Kako zakoračite u poslovne prostorije, osetićete neposrednu, porodičnu atmosferu; kasnije se ispostavilo da to nije samo prvi utisak. Bez obzira na to u kom delu radili, svi zaposleni se poznaju, a slična je situacija i sa menadžmentom, koji se trudi da uvek bude tu, i za najmanje probleme, bilo da su oni tehničke ili lične prirode. Srdačno su nas dočekali Dubravka Đorđević (CEO), Ivica Vojinović (tehnički direktor), Marko Jevtović (QA tim lider) i Marko Petrović (marketing menadžer), koji su nas upoznali s misijom kompanije Emisia Consulting, njihovom vizijom, odnosom prema zaposlenima i svime na šta su ponosni. Imali smo prilike da s nekoliko strana čujemo kako je sve počelo, kako su se razvijale ideje, kako su stigli ovde gde su sada i kakvi su im planovi za budućnost.

IMG_93077

Iako je kompanija 2011. godine imala „samo“ dvadeset zaposlenih, taj broj je, shodno zahtevima i povećanju obima posla, vrtoglavo rastao, a pravi izazov bio je zadržati kvalitet rada i dobre odnose u rastućoj kompaniji. Organizaciono, ovo je bio veliki poduhvat, jer je dolazilo mnogo ljudi, pre svega mladih, koje je trebalo uklopiti u postojeći model poslovanja, vrlo specifičnu kulturu rada, a opet zadržati neposredni kontakt. Od samog početka, insistira se na prijateljskom odnosu između zaposlenih, a po rečima menadžmenta, posebno su ponosni na dobre poslovne, ali i lične odnose. Iako ovo deluje previše idilično, zdrava atmosfera je zaista prioritet, a upravo iz nje su proizišli odlični rezultati.

„Znanje se deli“ je rečenica koju ćete često čuti. Svaki zaposleni dobija mentora, ali lanac rešavanja problema nije strogo definisan, pa će vam, kada naiđete na problem, u pomoć uskočiti prvi slobodan kolega.

Napredovanje u firmi je organizovano tako da svaki zaposleni može da napreduje prema tome koliko može i koliko želi, a firma se trudi da ga podrži i da mu omogući da razvije svoj puni potencijal. Menadžment je uvideo da su zadovoljni radnici ključ uspeha, ali i da nezadovoljstvo kreće od malih stvari koje, ako se ne reše na vreme, uvek narastu u krupne probleme, a u osnovi su mogli biti rešeni za 10 minuta. Ovo se rešava otvorenom komunikacijom između svih zaposlenih, što je kultura rada koja se nameće svim novajlijama kako bi lakše prevazišli sve probleme i uklopili se u tim.

Najbolji primer dobrog odnosa zaposlenih jeste selidba u novu zgradu prošle godine. S obzirom na veliki broj zaposlenih i količinu opreme, bilo je mnogo posla oko infrastrukture i fizikalija. Trebalo je preneti stotinak računara, povezati ih, umrežiti, osposobiti radna mesta i nastaviti s radom. Pošto se pakovanje opreme organizovalo iz etapa, u petak, kada je sve to trebalo završiti i kada je bio zakazan prevoz, menadžment je pitao da li neko želi da ostane da pomogne. Nakon što se 36 ljudi dobrovoljno javilo, otkazani su prevoznici, zaposleni su se sami organizovali i svojim kolima preselili opremu.

Tako je, od jednog rutinskog preseljenja, koje je suštinski nezgodno, nastao je spontani i veoma uspešan team building, na koji su zaposleni kompanije Emisia ponosni.

IMG_92899

Znanje i dobra volja

U ovom trenutku, Emisia ima stalno otvorene konkurse za programere najrazličitijeg profila. Pored znanja, od kandidata se traži da budu timski igrači, da ne budu sebični i da dele svoje znanje. Ako ispunjavate ove uslove, računajte na vanserijsko radno okruženje, potpuno drugi pristup rešavanju problema kako poslovne, tako i lične prirode, te zabavnu atmosferu i odlazak i dolazak na posao s osmehom na licu. Prosek godina zaposlenih je svega 31, što govori da je ekipa veoma mlada, ali i o znanju zaposlenih koje im je omogućilo da budu regionalni lider po velikom broju osnova. Kompanija ima zaposlene iz užeg i šireg okruženja, pa ćete tako naići na ljude iz Kraljeva, Čačka, Mladenovca, Topole, Jagodine, Trstenika… Jedna od statistika koju smo čuli, a koja nam se posebno svidela, jeste ona koja prkosi trendu među IT kompanijama – fluktuaciji zaposlenih. Naime, više od 40 odsto radnika u kompaniji je duže od pet godina, mnogi su se doselili u Kragujevac i zasnovali porodice u ovom gradu, što je pokazatelj koliki potencijal Emisia vidi u njima, ali i koliko oni imaju poverenja u svoj tim i kompaniju za koju rade.

Okruženje koje se stalno prilagođava radnicima nešto je na čemu se insistira, pa se nismo previše iznenadili kada smo otišli u zajedničku kuhinju, u kojoj se po veoma povoljnim uslovima (da ne kažemo „skupštinskim“) zaposlenima sprema hrana sa bogatog menija. Još manje smo se iznenadili kada smo čuli da su zaposleni napravili aplikaciju Cvekla kojom dan unapred birate šta biste jeli, kako bi kuvari na vreme mogli da pripreme dovoljan broj obroka. U okviru multifunkcionalne kuhinje nalaze se i stolovi za stoni fudbal i stoni tenis, a po potrebi mogu se organizovati i proslave, posebno jer smo načuli da među zaposlenima ima i di‑džejeva, pa je i dobar muzički repertoar na raspolaganju. Tu su i ekipe za mali fudbal, košarku, a organizuju se i redovni (naravno dobrovoljni) sistematski pregledi zaposlenih.

DSC_6541

Pogodnosti i napredovanje

Kao kompanija koja svoje zaposlene tretira kao porodicu, Emisia radi na unapređenju poverenja između menadžmenta i zaposlenih – na primer, ako ste bolesni, dovoljno je da pošaljete e‑mail da ne dolazite na posao. Ako vam je potrebno specifično radno okruženje (dva monitora, jači računar, veći sto…), menadžment će vam izaći u susret. Tu su i bonusi za dodatno zalaganje, dobro obavljen posao, a na kraju godine zaposleni biraju najboljeg između sebe, pa imate MVP‑ja, najboljeg u određenim timovima, najboljeg šaljivdžiju i svi oni dobiju lepe nagrade poput putovanja ili nekog poklona Zaposleni se stalno podstiču da napreduju i menadžment se trudi da svaki radnik da svoj maksimum u oblasti koja njemu najviše odgovara.

Emisia Consulting je pravi primer dobro organizova ne, moćne kompanije koja je nastala iz ideje nekolicine entuzijasta. Orijentacija ka poslovnim partnerima van Srbije dobra je poslovna odluka koja je doprinela da Emisia i njen stručni tim slobodno mogu da kažu da su lideri u regionu.

Ako uopšte možemo reći da postoje kompanije u Srbiji kao Emisia, prosto je nemoguće ne preporučiti ovog poslodavca svim mladim, vrednim ljudima koji su žedni znanja i koji su pre svega timski igrači.

Marko Nešović

 

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,