Top50 Glas publike

Italija: Blogeri bi mogli biti kažnjeni i sa 25.000 evra!

PCPress.rs ImageAko u Italiji bude usvojen novi zakon, koji novinarska udruženja nazivaju autoritatnim, kazne za iznošenje netačnih činjenica odnosiće se i na blogere, kao i na sve koji objavljuju statuse na društvenim mrežama.

Odredba zakona o medijima koja se odnosi na objavljivanje ispravke, traži da medij to učini u roku od 48 sati nakon objave netačne informacije. A nacrt novog zakona obuhvata blogere i ostale koji objavljuju na internetu, što po nekim advokatima obuhvata i korisnike Facebooka, Twittera, MySpacea…. Ako u roku od 48 sati nakon prijema prigovora na ispravnost podataka ne objave ispravku, autori netačne informacije mogl bi biti osuđeni da plate kaznu visine do 25.000 evra!

Borci za prava u digitalnom okruženju i italijanski novinari upozoravaju da bi ovakva odredba, koja se odnosi na pojedince, mogla da zatvori italijanski internet prostor. Naime, za mnoge blogere i učesnike različitih foruma bilo bi praktično nemoguće da se u roku od 48 sati pozabave prigovorom. Pored toga, organizacija European Digital Rights upozorava da zakon implicira da se blogeri moraju registrovati kod domaćih vlasti, što obuhvata iste birokratske procedure kroz koje prolazi drugo pisano novinarstvo, te da bi morali da se svakog dana povezuju na internet da bi proverili postoji primedbna na istinitost iznetih podataka kako bi na vreme objavili ispravku.

Pročitajte i:  Meta preti da će ukinuti sadržaj američkih vesti

Pokušaje da se period za objavljivanje ispravke produži i maksimalba visina kazne spusti na 2.500 evra prošle nedelje je odbio pravni komitet komore, bez obzira na upozorena organizacije EDRI da će zakon postaviti nove prepreke slobodi izražavanja na internetu, te da će obeshrabriti blogere da pišu o političkim i ekonomskim pitanjima.

Situacija kod nas nije blizu italijanske, ali su prošlog avgusta usvojene izmene Zakona o javnom informisanju unele konfuziju u blogersku zajednicu. Na pitanja koja je nadležnom ministarstvu uputila Dragana Đermanović nisu stigli potpuno precizni odgovori, ali je uglavnom jasno da pojedinačni blogeri u Srbiji za sada ne moraju da se registruju te da ipak ne potpadaju pod zakon koji se bavi medijima.

Izvor: EU Observer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,