ITHS: Srednja škola za IT

Sve više dece, čak i ona koja još nisu krenula u školu, koristi tablete i smartfone i snalazi se na Google‑u i Facebook‑u pre nego što nauči da napiše svoje ime. Škole stoga moraju da se prilagode njihovim navikama kako bi pronašle način da ljubav i talenat za rad na računarima kod učenika pretvore u praktičnu veštinu

ITHS

Živimo u vremenu kada je napredno korišćenje savremene tehnologije neophodno u životu i mora postati ključni aspekt obrazovanja, poput čitanja i pisanja. Govorimo o novoj vrsti pismenosti – digitalnoj pismenosti, a ona nije isto što i pokretanje igara i aplikacija na telefonima. Upravo na školama leži obaveza da podvuku tu razliku i učine sve da generacije učenika iz njih izađu pripremljene za realan informatički svet budućnosti.

Ta obaveza obrazovnih institucija prepoznata je u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS. Metod nastave i nastavni plan i program čine školovanje na ITHS‑u drugačijim od onoga na šta smo navikli. Ovde je tehnologija prisutna na svakom koraku, u svakoj aktivnosti, od prvog razreda do maturskog ispita, na svakom času, u učionici i izvan nje. Krajnji cilj ovakvog pristupa jesu maturanti koji su spremni profesionalno da odgovore na sve izazove digitalnog doba, dakle, digitalno pismene osobe u pravom smislu te reči.

Pročitajte i:  Vredne donacije kompanije Huawei tehničkim fakultetima u Beogradu i Nišu

Metod nastave na ITHS‑u po meri 21. veka

U doba kada su tehnologije lako dostupne, školovanje zahteva izmenjen pristup. U nastavi na ITHS‑u tradicionalna tabla zamenjena je interaktivnom, koriste se elektronske sveske, elektronski dnevnik, svaki učenik ima svoj laptop i tablet tokom nastave, koristi obrazovne aplikacije, dopunjuje stečeno znanje online kursevima i koristi online biblioteku.

Učenje je na ITHS‑u mnogo efikasnije zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija. Učenici Srednje škole za informacione tehnologije prvi u Srbiji imaju priliku da uče na tabletu, pa matematiku vežbaju koristeći online testove, lektiru čitaju u elektronskom obliku, a geografiju uče uz pomoć Google Earth‑a. Ono što su nekada bile obimne knjige, rečnici i pravopisi, sada se otvara samo jednim dodirom ekrana na tabletu, a zahvaljujući interaktivnim tablama, časovi se ne zasnivaju isključivo na predavanju profesora, već podstiču aktivnost učenika i njihovo uključivanje u nastavni proces.

Ovakav način organizacije nastave u centar obrazovnog procesa stavlja učenika, čini ga aktivnim i uključuje ga u rad na času i od kuće. Učionice su prilagođene potrebama savremenih učenika i zato oni zaista žele da provode vreme u školi, mnogo brže i efikasnije usvajaju znanje, a prelazak iz tehnološke svakodnevice u ambijent škole i učenja je prirodniji. Časovi su interaktivniji, a stečeno znanje primenjivije u praksi.

Pročitajte i:  COVID učionice: očekivanja vs. realnost

Važno je da ozbiljno mislimo na budućnost

Potražnja za IT stručnjacima u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina porasla je za više od 80 odsto. Poznato je da su IT profesije među najplaćenijima na svetu, a i kod nas programeri mesečno zarađuju tri prosečne plate. Međutim, IT veštine već su postale nezaobilazne i u svim drugim oblastima.

Nastavni plan i program na ITHS‑u bogat je stručnim predmetima iz oblasti informacionih tehnologija, a učenici se školuju na profilu elektrotehničar informacionih tehnologija ili elektrotehničar računara, dok su u najavi i profili za administratora mreža, elektrotehničara multimedija i elektrotehničara telekomunikacija.

Međutim, moderni sistem nastave nije rezervisan samo za IT predmete. ITHS je prva i jedina škola u Srbiji za obrazovanje IT tehničara gde se osim stručnog stiče i temeljno opšte obrazovanje. Nastava je i na ovim predmetima u potpunosti po meri 21. veka, pa učenici razvijaju digitalnu pismenost i na časovima likovnog, istorije, hemije ili srpskog jezika, lakše savladavaju gradivo, pokazuju više kreativnosti i motivisaniji su za učenje.

Iza svega toga stoji ideja da obrazovni sistem mora da razume i prihvati veštine 21. veka i pripremi učenika za svet van učionice, a upravo to se i dešava na ITHS‑u. U kom god smeru da se razvija vaša karijera, ona mora počivati na snažnim osnovama digitalne pismenosti, a te veštine neophodno je sticati kontinuirano, kroz sve nivoe obrazovnog procesa. Zbog toga je upis prave škole najbolja investicija u budućnost vašeg deteta.

Pročitajte i:  Počele prijave za program za mlade talente kompanije Huawei Technologies

www.iths.edu.rs

 

Objavljeno u časopisu PC#231

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,