BIZIT 2022

Izazovi i perspektive e-Uprave u srpskoj državnoj administraciji

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović otvorio je konferenciju „Izazovi i perspektive e-Uprave u srpskoj državnoj administraciji“, koja je organizovana u okviru projekta „Podrška strateškom razvoju IT sistema u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, a realizuje se sredstvima bilateralne pomoći Kraljevine Švedske.

DSC_1378Ovim projektom, kako je naveo ministar Stefanović, želimo da postignemo sveobuhvatnu i stratešku reformu celokupnog informacionog sistema kako bi se omogućilo efikasno pružanje svih usluga zasnovanih na podacima i informacijama koje se vode u evidencijama u njegovoj nadležnosti.

„Cilj Ministarstva je podizanje nivoa kvaliteta usluga do nivoa koji će biti primetan u svakodnevnom životu i radu građana, naše privrede i drugih državnih organa sa kojima sarađujemo“, naglasio je ministar Stefanović, i dodao da je unapređenje elektronske uprave neophodno, jer je nemoguće zamisliti modernu državu bez primene informaciono-komunikacionih tehnologija.

DSC_1472Prema njegovim rečima, unapređenje komunikacije, razmene podataka i informacija između subjekata javne uprave, jedan je od ciljeva reforme, a Ministarstvo unutrašnjih poslova otvoreno je za saradnju, kako bi zajedničkim delovanjem doprineli ostvarivanju što efikasnije državne uprave.

Ministar je podsetio da su poglavlja 10, 23 i 24 najvažnija u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija u procesu evrointegracija Srbije, dodavši da je zbog toga neophodno ispuniti sve obaveze koje se tiču povezanosti državnih organa i razmene podataka e-Uprave.
DSC_1432Stefanović je objasnio da je zbog toga ubuduće potrebno dati još veći značaj mogućim horizontalnim komunikacijama sa drugim državnim organima.
“Dobra uprava” podrazumeva postizanje visokog nivoa efikasnosti postojeće birokratije, suzbijanje korupcije, smanjivanje troškova celokupnog državnog aparata, odnosno optimizacija rada uprave na takav način da se sačuvaju prava građana“, istakao je ministar Stefanović.

DSC_1408
Zahvalivši se ambasadoru Kraljevine Švedske, Kristeru Aspu, na dosadašnjoj podršci razvoju srpske policije, Stefanović je ukazao da je saradnja policija dve zemlje svakodnevna i na operativnom i na strateškom nivou.

DSC_1447“Zahvalan sam na rezultatima koje smo zajedno postigli. Siguran sam da će se tako nastaviti, posebno u pravcu ispunjavanja svih naših obaveza koje proističu iz procesa pregovora sa Evropskom unijom, kao i nastavka strateške refome Ministarstva, jer jedino takva može da bude održiva, šta je u našem zajedničkom interesu“, rekao je ministar Stefanović.

Otvaranju konferencije prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Kori Udovički.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,