TrendMicro

Izazovi sa snabdevanjem umanjuju rast na globalnom tržištu računara

Preliminarni rezultati IDC-a (International Data Corporation) pokazali su da je globalna isporuka tradicionalnih računara i računarskih komponenti dosegla 86,7 miliona jedinica tokom 3. kvartala 2021. godine, što je za 3,9% više u odnosu na isti priod prošle godine.

PCPress.rs Image

Problemi ili tek najava problema?

Ovo je 6. uzastopni kvartalni rast tržišta računara, otkad je pandemija Covid 19 dovela do povećane potražnje računarskih komponenti, ali i do nestašice istih. Zbog toga, kompanija za istraživanje tržišta nagoveštava da će posledica postojećih logističkih problema biti zastoj ovog tržišta.

Jiteš Ubrani, istraživač IDC-a, rekao je da, u industriji računarstva, postoje izazovi vezani za snabdevanje i logistiku, za koje se ne vidi da će u narednim mesecima biti prevladani. Neki snabdevači vagaju što se tiče postojećih prioriteta različitih tržišta, pa postoji tendencija da se tržišta koja su u rastu održe, dok zrela tržišta počinju da usporavaju.

Povezani lanci snabdevanja i logistički problemi doveli su američko PC tržište do prvog kvartala godišnjeg pada isporuke, od početka pandemije. Nakon godinu dana povećane potrebe za nabavkom računarske opreme, istovremeno je došlo i do perioda stagnacije, po pitanju potrošnje opreme. Ovo je uticalo na opšte stanje američkog tržišta računara. Na kraju, ispostavlja se da ponuda i zalihe zaostaju za potražnjom koja je i dalje velika.

Pročitajte i:  Gmail prati vaše pošiljke i pakete

U nastavku objavljujemo prikaz preliminarnih rezultata o pošiljkama za Top 5 kompanija:

PCPress.rs Image
Izvor: IDC Quarterly Personal Computing Device Tracker, 11. oktobar 2021

Izvor: idc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,