Izgradnja “šumskog grada” u Kini trebalo bi da bude završena do 2020. godine

Kineska vlada planira da se izgradnja „šumskog grada“, urbanog naselja koje će biti pokriveno biljkama i solarnim pločama, završi do 2020. godine. Nalaziće se na obali reke Liujiang u planinskom region Guangxi u južnoj Kini.

PCPress.rs Image

Projekat je uradila italijanska agencija Stefano Boeri Architetti, poznata po tome što se fokusira na ekološku stranu urbanih naselja. Ključna ideja iza ovog projekta je, pre svega, borba protiv zagađivanja vazduha, koje je problem mnogih velikih kineskih gradova, te pogubno utiče na njihove stanovnike.

Grad će se sastojati od tipičnih građevina, poput bolnica, škola, kancelarija, hotela, te privatnih kuća, koje će se graditi u skladu sa idejom da omoguće egzistenciju brojnim biljnim vrstama. Očekuje se da će takva naseobina smanjiti emitovanje CO2, te povećati proizvodnju kiseonika, a kako drveće bude raslo tako će se ta proizvodnja dodatno uvećavati. Tako se planira da grad godišnje apsorbuje 10.000 tona CO2, te proizvede 900 tona kiseonika, obezbedi dom za 30.000 ljudi, 40.000 stabala, million drugih biljnih vrsta, te oko 100 životinjskih.

Pročitajte i:  BIZIT 2021: Počela je Bitka za korisnike

Drveće neće samo smanjiti emitovanje štetnih gasova, već će uticati i na temperature u toj oblasti, služiće kao zvučna barijera, te ekosistem za različite biljne i životinjske vrste. Za regulisanje temperature u zgradama koristiće se geotermalna energija, dok će se u javnom prevozu koristiti linije na električnu energiju.

O malo drugačijim gradovima, koji će u svom funkcionisanju koristiti moderne tehnologije, moći ćete da čujete prvog dana ovogodišnje konferencije BIZIT na panelu “Pametni gradovi”. Konferencija će se održati 1. i 2. novembra 2017. godine, u Klubu poslanika, u Tolstojevoj 2, u Beogradu. Nakon tri godine postojanja BIZIT je, među IT stručnjacima i poslovnim ljudima, prepoznat kao centralni poslovno-informatički događaj u regionu, a koji je prošle godine okupio preko 500 učesnika. Kao najznačajniji i najposećeniji skup ovog tipa, BIZIT će i 2017. godine okupiti najznačajnije stručnjake iz oblasti primene savremenih poslovnih ICT rešenja.

Prijavu za učestvovanje na konferenciji BIZIT 2017 možete da registrujete na sajtu www.bizit.rs, a za učesnike prethodnih konferencija, kao i za učestvovanje većeg broja posetilaca iz iste kompanije pripremljeni su dodatni popusti koji mogu da se sabiraju.

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,