Top50 Glas publike

Izjednačeni svi online kupci u EU

Zemlje Evropske unije prihvatile su uredbu kojom se zabranjuje geografsko blokiranje kupaca u online kupovini na osnovu njihovog državljanstva, stalnog ili privremenog prebivališta. Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Saveta za opšte poslove. Nakon odluke, uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasniku EU, a stupa na snagu devet meseci po objavi. Pre Saveta, uredbu je prihvatio i Evropski parlament.

PCPress.rs Image

Prema novim pravilima, trgovci u online kupovini moraće da se odnose prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnim, odnosno ponuditi im jednake cene i uslove kupovine za fizičku robu, kao što je nameštaj ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smeštaja i održavanja internet stranice, te prodaju ulaznica za festivale i koncerte.

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, ali Evropska komisija će u roku od dve godine od stupanja zakona na snagu proceniti da li bi trebalo proširiti zabranu geografskog blokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge saobraćaja, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom. Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internet stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije.

Pročitajte i:  „Majka interneta“, Radia Perlman se zalaže za centralizovanu infrastrukturu

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,