Izloženi podaci 16 miliona brazilskih COVID-19 pacijenata

Lične i zdravstvene informacije više od 16 miliona COVID-19 pacijenata iz Brazila procurelo je online, nakon što je jedan bolnički službenik iz Israelita Albert Ajnštajn bolnice iz Sao Paola, upload-ovao na GitHub tabelu sa pristupnim podacima (korisničkim imenima i šiframa) za osetljive državne sisteme. Među sistemima koji su na taj način ugroženi su E-SUS-Ve i Sivep-Gripe, dve Vladine baze podataka koje služe za čuvanje informacija o COVID-19 pacijentima.

PCPress.rs Image

U prvu bazu, E-SUS-VE, upisuju se pacijenti sa slabijim simptomima zaraze, dok Sivep-Gripe služi za vođenje evidencije o hospitalizovanim slučajevima. U bazama se nalaze osetljivi lični podaci, uključujući imena pacijenata, njihove adrese, lični brojevi, ali i njihova medicinska istorija i tretmani primenjeni prilikom lečenja. Među podacima nalaze se i informacije o brazilskom predsedniku Jair Bolsonaru, njegovoj familiji, kao i podaci od sedam ministara i 17 guvernera brazilskih država.

Odmah po otkrivanju, GitHub je uklonio sporni fajl i obavestio je oštećenu stranu, tako da su i šifre do spornih baza podataka promenjene.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Brazil ne želi iPhone bez punjača
eFakture

Tagovi: , , , ,