Izumro bonton pri korišćenju mobilnih uređaja

PCPress.rs Image

Nedavno istraživanje u Americi otkrilo je da više ne postoji bonton prilikom korišćenja smartfona i drugih mobilnih uređaja. Otkriveno je da sedamdeset pet odsto od dve hiljade odraslih osoba veruje da je pristojnost prilikom upotrebe mobilnih uređaja pogoršana od 2009. godine. A više od devedeset odsto izjavilo je kako su prisustvovali takvom ponašanju ‒ od slanja poruka prilikom vožnje do razgovaranja mobilnim u javnom toaletu. Devetnaest odsto je priznalo da su i sami usvojili neuljudnost, ali da nastavljaju s takvim ponašanjem budući da i drugi to čine. Ispitivanje, koje je sponzorisao Intel, sprovedeno je od desetog decembra prošle godine do petog januara.

Istraživanje je otkrilo da se svakodnevno viđaju pet mobilnih „neuljudnosti“ ‒ od upotrebe mobilnih uređaja prilikom vožnje do preglasnog razgovara na javnim mestima. Jedan od petoro ispitanika priznao je da proverava svoj mobilni uređaj pre nego što ujutru ustane iz kreveta. Pedeset šest odsto priznalo je da je videlo vozače kako koriste mobilne telefone, četrdeset osam odsto je videlo kako ih ljudi koriste u javnom toaletu, trideset dva odsto kako ih koriste u bioskopu i devet odsto kako ih koriste na medenom mesecu. A gotovo dvadeset pet odsto je reklo kako su videli da neko koristi laptop tokom vožnje.

Pročitajte i:  Nemačka traži sedam godina sigurnosnih ispravki za mobilne telefone

Intel je uz rezultate istraživanja objavio i savete Ane Post, stručnjaka za bonton. Ona savetuje da korisnici mobilnih uređaja budu prisutni i posvete punu pažnju osobama s kojima su u društvu, što znači da bi trebalo kasnije da odgovore na propušteni poziv ili bar da se udalje kako bi razgovarali, poslali poruku ili mejl s mobilnog uređaja. Postova na kraju savetuje da toaleti ostanu privatna mesta u kojima ne bi trebalo koristiti mobilne uređaje.

Izvor: IT News

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,